Mistrovské tituly pro Novotnou a Suchého

Třetí díl bruslařského seriálu Inline pro život – LifeInLine Tour v Táboře měl přívlastek mistrovský, v areálu Komora se vedle obvyklého programu pro děti a veřejnost bojovalo o tituly mistrů České republiky v půlmaratonu. Zatímco závod žen ovládla zcela suverénním způsobem olympionička a exmistryně Evropy v short tracku Kateřina Novotná, její kolega z ledových oválů Ondřej Suchý musel svést o titul velice tvrdý souboj v rámci šestnáctičlenné skupiny.

Kooperativa LifeInLine Tour Tábor v areálu Komora nabídla velice přívětivé prostředí a 907 m dlouhý přehledný okruh s převýšením 5,94 m. Na trati půlmaratonu závodníci absolvovali 24 okruhů s celkovým převýšením 142,6 m.

Na start závodu žen se postavilo celkem 27 závodnic s jednoznačnou favoritkou – Kateřinou Novotnou z týmu KSB Benátky nad Jizerou. Po dešti řada závodnic, včetně Novotné, zvolila „mokrá“ kolečka, ovšem kdo uvěřil v přízeň počasí a ponechal v rámech rychlá kolečka, neprohloupil – po šesti minutách od startu už trať zcela vyschla a mraky se zpět prokousalo slunce. Novotná v úvodních dvou okruzích odtáhla vláček závodnic v roli lokomotivy, kterou pak propůjčila Kamile Novákové a Barbaře Bakošové. V 6. okruhu se Novotná rozhodla pro trhák a v každém okruhu strhující sólovou jízdou najížděla na soupeřky kolem 10 sekund. V 18. okruhu sjela i úvodní skupinu, zařadila se do háku na konec vláčku a odpočívala. Až při vjezdu do závěrečného okruhu opět zaútočila a soupeřky nechala daleko za zády. Cílovou rovinku si vychutnala s rukama nad hlavou, druhá Barbara Bakošová z týmu Inline BSS.sk dojela se ztrátou 1:57,0 min, třetí spurtovala Klára Prokopová, která těsně předstihla jmenovkyni vítězky Kateřinu Novotnou (obě BK Powerslide Náchod) a Evu Šodkovou (LYKO klub Prachatice). Vítězka i přes odpočinkovou pasáž po dojetí skupiny o kolo dosáhla průměrné rychlosti 32,61 km/h.

Závod mužů podle očekávání přinesl mnohem vyrovnanější boj o titul a diváci viděli vynikající aktivní závodění. V konkurenci 90 jezdců hýřili aktivitou na čele především Matěj Krupka, Ondřej Suchý, bratři Matěj a Šimon Pravdové, Vojtěch Pospíšilík, Jakub Apeltauer, bratři Adam a Filip Adltové a Petr Hargaš. Už v 6. okruhu se snažil prudkým útokem roztrhat početné pole úvodní skupiny Krupka, později útočili Suchý, opět Krupka, šest okruhů před cílem ujel Matěj Pravda, ale jeho desetimetrový náskok byl zlikvidován a 16členná vedoucí skupina byla opět pohromadě. Pak se pokusil ujet Apeltauer, ale ani on nebyl úspěšný. V závěrečném okruhu ve stoupání před cílovou rovinkou si zajistil spolehlivý náskok Ondřej Suchý (BZK Praha) a vyhrál tak svůj třetí závod Tour v řadě. Za ním spurtovali Matěj Krupka a Matěj Pravda (oba KSBM Praha/Inline bus), čtvrtý skončil Richard Kudělásek (Bruslárna.cz) a pátý Filip Adlt (TJ Žďár nad Sázavou). Závěrečný okruh vedoucí skupina absolvovala průměrnou rychlostí 44 km/h, průměrná rychlost v celém závodě byla 36,47 km/h.

Absolutní výsledky žen v půlmaratonu:
1. Kateřina Novotná (KSB Benátky nad Jizerou) 40:03,738
2. Barbara Bakošová (InlineBSS.sk) -1:57,0
3. Klára Prokopová (BK Powerslide Náchod)-1:57,2
4. Kateřina Novotná (BK Powerslide Náchod) -1:57,5
5. Eva Šodková (LYKO klub Prachatice) -1:57,5

Absolutní výsledky mužů v půlmaratonu:
1. Ondřej Suchý (BZK Praha) 35:49,293
2. Matěj Krupka -0:00,4
3. Matěj Pravda (oba KSBM Praha/Inline bus) -0:00,5
4. Richard Kudělásek (Bruslárna.cz) -0:00,5
5. Filip Adlt (TJ Žďár nad Sázavou) -0:01,1

Hlasy vítězů

Kateřina Novotná: „Kolikátý titul na silnici to je nevím, ale jsem ráda za každý nový úspěch. Mokrá kolečka nebyla dobrou volbou, ale nakonec jsem našla pohodu i na nich. Únik jsem si naplánovala, jela jsem naplno a výhodou bylo, že mi trenér hlásil v každém okruhu rostoucí náskok – to mi dodávalo sílu. Nebylo to až tak jednoduché, ale věřila jsem si, přece jen jsem profesionálka, sice na ledu, a soupeřky amatérky, výkonností rozdíl by měl být vidět. Ale mákla jsem si, stejně jako v každém závodě série Inline pro život – LifeInLine Tour. Okruh v Táboře se mi moc líbil, povrch byl parádní.“

Ondřej Suchý: „Hattrick v Tour mě samozřejmě moc těší, o to víc, že se na mistráku sešla kompletní konkurence. Tento týden jsem dělal ve škole zápočet z desetiboje a to mě trochu rozhodilo v přípravě. Ujet soupeřům jsem neplánoval, spíš jsem si jen hlídal čelo a sjížděl soupeře při jejich útocích. Spoléhal jsem na poslední okruh a stoupání před cílem, tam jsem si věřil. Okruh je velice atraktivní pro diváky, ale pro nás byl trochu nebezpečný, protože někteří předjíždění jezdci se nedrželi vpravo. Teď se chci připravit na Světový pohár v Ostravě, kde bych rád vylepšil loňské šesté místo.“

Tags: