Velký úspěch v Evropském poháru 2014

V dánském Slagelse skončil 6. 9. 2014 letošní ročník Evropského poháru - seriál dráhových závodů po celé Evropě (Francie, Německo, Holandsko, Belgie, Itálie, Dánsko, Rakousko, Maďarsko) pořádaný Evropskou bruslařskou federací, která tento seriál i významně podporuje. Pro naše barvy skončil velmi úspěšně.

S kompletní medailovou sbírkou se z Dánska vrátili naši dva reprezentanti Tereza Bohumská (KSBM Praha/CadoMotus Czech junior team) a Matěj Krupka (KSBM Praha/PS Tax Racing Team). Tereza uhájila v kategorii kadetek své průběžné první místo na dlouhých tratích i po tomto posledním závodě a vítězstvím v obou sprinterských tratích ve Slagelse (letmé kolo a 1000 m) se posunula na celkovou druhou příčku i v hodnocení krátkých tratí. Medailovou sbírku pak zkompletoval Matěj, který se po tomto závodě posunul na celkovou třetí příčku v hodnocení dlouhých tratí v kategorii Seniorů, na krátkých tratích pak skončil sedmý.

V celkovém pořadí jsme zaznamenali i další úspěchy: Tomáš Brabenec (KSBM Praha) ve svém premiérovém představení se v EP získal 9., resp. 10. místo na dlouhých a krátkých tratích, v kadetkách jsme pak měli i další dobrá umístění: Andrea Lokvencová skončila na 10. místě na dlouhých tratích a 13. na krátkých, Magdalena Stodolová vybojovala 12. místo na krátkých tratích a 13. na dlouhých (obě KSBM Praha).

Naši závodníci tak získali v průběhu letošního roku nejen výborná umístění, ale především velké zkušenosti, protože téměř každý závod, kterého se zúčastnili, byl nabitý velkou konkurencí. Většina úspěšných závodníků je totiž členy reprezentací svých zemí. Zdá se, že Evropský pohár tak získává stále víc na prestiži mezi závodníky a významně přispívá k rozvoji evropského závodního bruslení.

Nezbývá, než poblahopřát všem našim závodníkům a poděkovat jejich rodičům, bez nichž by nebylo možné evropské závody absolvovat.

Ludmila Krupková