European Cadet Challenge

Níže přidáváme zprávu ze závodů European Cadet Challenge od reprezentační trenérky Lídy Krupkové. Opět musíme poděkovat za krásná umístění Tereze Bohumské a především Andree Lokvencové, která si z Oostende veze bronzovou medaili!!!

European Cadet Challenge - „malé (konkurencí velké) mistrovství Evropy kadetů“
Z rozhodnutí představitelů evropské bruslařské federace zrušit oficiální mistrovství Evropy pro kategorii kadetů vznikla myšlenka organizace jakési náhrady tohoto závodu v rámci jednoho vybraného závodu Evropského poháru. Tímto závodem se staly závody Flanders Grand Prix v Oostende s dlouhou tradicí a pravidelně vysokou konkurencí.
Za českou reprezentaci byli na tyto závody nominováni kadeti Tereza Bohumská, Andrea Lokvencová, Magdalena Stodolová a Matyáš Votruba (všichni KSBM Praha). Spolu s nimi na závody vyrazili pravidelní návštěvníci těchto závodů – Markéta a Radek Fajkusovi (KSB Benátky) a Lukáš a Honza Přibíkovi a Matěj Krupka (KSBM), kteří na těchto závodech pravidelně závodí už více než tři roky.
Pro kadety měly závody samozřejmě náboj navíc. Sešla se tady opravdu široká konkurence (69 chlapců a 53 děvčat), takže prosadit se nejen mezi reprezentačními výběry, ale i závodníky ostatních silných oddílů z celé Evropy, nebylo vůbec nic snadného. Naši závodníci se s tím ale vypořádali na výbornou a hned první den jsme slavili tři umístění v TOP 10 díky Tereze Bohumské (5. místo ve vyřazovacím závodě na 5000 m a 8. místo na 300 m Time trial) a Andree Lokvencové (10. místo místo ve vyřazovacím závodě na 5000 m). V časovce na 300 m nastoupili i naši další závodníci, kteří rozhodně nezklamali a svými časy se oba dostali do první 30 závodníků – Matyáš Votruba 27. místo, Madla Stodolová 29. místo).
První závodní den pokračoval vyřazovacími závody, které se u kadetek jely se dvěma rozjížďkami po 25 závodnicích (12 prvních šlo do finále), u kadetů bylo síto velmi tvrdé - ze tří rozjížděk pouze 8 nejlepších z 23 postupovalo! Do finále postoupily Andrea s Terezou, zatímco Madla bohužel ve velmi slibně rozjetém závodě s ambicemi na postup upadla v hromadném pádu a skončila těsně pod čarou. Matyáš Votruba dojel ve své rozjížďce 15. a finále mu tedy uniklo.
Tereza s Andreou posléze ve večerním finále zajely velmi dobrý taktický závod, kde se neustále držely spolu za silným francouzským týmem, což jim nakonec pomohlo ke skvělým umístěním. Tereza Bohumská dokonce dokázala vyřadit všechny Italky a jen jedna Holanďanka a vítězné trio Francouzek zůstalo nad její síly, čímž si splnila svůj cíl zůstat ve vyřazovacím závodě nevyřazena!
Druhý závodní den začínal rozjížďkami závodu na 500 m, ze kterých by dokázala postoupit všechna naše děvčata (postup si zajistilo 32 nejrychlejších závodnic), kdyby Terezu bohužel rozhodčí nepřesunuli na poslední místo za přejetí čáry ohraničující dráhu. V 1/8 finále se tak představili z našich Matyáš, Madla a Andrea. Ani jednomu se bohužel nepodařilo proskočit do ¼ finále, ačkoliv k tomu obě holky neměly daleko, nicméně umístění 19. - Andrea, 23. - Madla a 31. Matyáš jsou stále velmi kvalitní sprinterské výsledky!
Posledním individuálním závodem byla bodovačka na 3000 m. Rozjížďky byly koncipovány stejně jako u vyřazovacích závodů a v našem případě i se stejnými finalisty – Andreou a Terezou. Madla měla bohužel smůlu na rozjížďku, kde bodovalo neuvěřitelných 12 závodnic, takže už ani druhé místo mezi závodnicemi bez bodu nestačilo na postup. Matyáš se v počátku závodu držel velmi dobře, nicméně boj o prvních 8 pozic vyšponoval závod do velmi vysoké rychlosti, kterou nakonec neudržel a skončil celkově 35.
Finále kadetek začalo velmi překvapivě (pro nás samozřejmě ne, protože jsme Andrey plán na získání bodů znali), protože hned do prvního bodovaného kola se vydala osamoceně naše Andrea Lokvencová, což i belgického komentátora překvapilo a musel v rychlosti hledat jméno naší závodnice. Překvapeny byly i všechny soupeřky, které nevěřily, že by Andrea v úniku mohla vydržet celých 5 kol, takže si Andrea získala ve svůj prospěch 4 body a měla na starosti jediný cíl – dojet závod. Ihned po Andree se do úniku vydalo duo Francouzek spolu s Italkou a naší Terezou Bohumskou. Bohužel pro Terezu byly Francouzky velmi dobře sehrané a nedaly soupeřkám žádnou šanci bodovat, takže jak ona, tak Letizia Bellini skončily bez bodu a unavené soupeřením s nimi. Díky tomuto silnému nástupu se Francouzky jako jediné dokázaly dostat s počtem bodů před Andreu a zajistit si 1. a 2. místo, což pro nás byl velmi příznivý výsledek. Andrea si tak zajela v Belgii svůj nejlepší závod – skvělou bronzovou příčku!
Nedělní program byl pro kadety pouze záležitostí štafet. Naše závodnice samozřejmě nastoupily a po hladkém postupu se postavily na start finále. Od začátku sváděly velmi vyrovnané boje o 2. až 4. příčku s Němkami a Holanďankami, které nakonec i díky mírné kolizi náš tým porazily. Nicméně našim děvčatům jakoby shora někdo přál za loňskou smolnou diskvalifikaci z finále ME a po diskvalifikaci francouzského reprezentačního výběru se posunuly na 3. místo a mohly slavit další medaili pro český výběr (medaile se zcela nepochopitelně ve štafetách jako v jediné distanci udělovaly pouze prvnímu týmu, takže holky domů medaile nepřivezly, ale 3. místo nás všechny těší i tak…☹ )!

Dobře si vedli i naši další závodníci, kteří tu reprezentovali své oddíly, výsledky najdete na http://www.flandersgrandprix.be/en/results/2014