Mistrovství Evropy seniorů a juniorů, Geisingen, 28.7.-3.8. 2014

ME 2014 se zúčastnilo celkem 14 závodníků:
Junioři/rky B: Tomáš Brabenec, KSBM Praha), Aleš Ceplecha (KSBM Praha), Michaela Sejpalová (KSB Benátky n. J.), Julie Stodolová (KSBM Praha)
Junioři/rky A: Jaroslav Klícha (KSBM Praha), Kateřina Novotná (BK Náchod), Šimon Pravda (KSBM Praha), Michal Prokop (BK Náchod), Lukáš Vevera (RTS Praha)
Senioři/rky: Filip Adlt (RTS Praha), Nicol Hlůšková (RTS Praha – pouze maraton), Matěj Krupka (KSBM Praha), Matěj Pravda (KSBM Praha), Ondřej Suchý (RTS Praha – pouze maraton)

Mistrovství Evropy má pravidly daný program, který dělí ME na dvě části – dráhovou a silniční (včetně maratonu). 12 českých závodníků se zúčastnilo celého programu ME, dva pouze maratonu.
Závodníci absolvovali dle svého zaměření tratě od sprintů po dlouhé distance, všechny tratě absolvoval Jaroslav Klícha, pouze na sprinty se zaměřili Lukáš Vevera a Matěj Pravda, na dlouhé tratě pak Michal Prokop, Matěj Krupka, Tomáš Brabenec, Filip Adlt a K. Novotná.
Všichni závodníci předvedli vyrovnané, dobré až velmi dobré výkony, padlo zde mnoho (zatím neregistrovaných) českých rekordů. Závodníci jezdili na hranici svých schopností (zlepšené osobní rekordy), tým pracoval soudržně bez jakýchkoli problémů, spolupracoval mezi sebou i s trenérem. Všichni velmi dobře reprezentovali ČR i mimo závody.

Letošní ME opět vykázalo výrazné vylepšení časů na jednotlivých tratích, jak se ukázalo, jsme schopni udržet s tímto vývojem krok. Na sprintech i dlouhých tratích zde byly zajety časy na úrovni světových rekordů. Zejména na dlouhých tratích je potřeba konstatovat, že Evropané jistě budou svými výkony hrát prim i na blížícím se Mistrovství světa v Argentině. Zároveň je potřeba konstatovat, že se v jednotlivých, zejména v mladších kategoriích, snížil počet startujících, chyběly výpravy Ukrajiny, Chorvatska (na dráze), atd. Startovní pole bylo velmi vyrovnané, nebylo tu slabších závodníků. I z tohoto pohledu je třeba vnímat umístění našich.

Hodnocení – dráhová část
Junioři/rky B:
Obě dívky byly letos v kategorii juniorek B mladší ročník, nedalo se tedy očekávat nějaké výraznější proniknutí do špičky. Očekávala jsem potvrzení jejich výsledků z loňského roku ještě v kadetkách, což se prokázalo. Dívky končily kolem 19.-22. místa, nejlepšího umístění na dráze dosáhla M. Sejpalová na 1000 m (14. z 23 závodnic) a J. Stodolová v eliminačním závodě – 18. z 27 závodnic.
Chlapci mají každý trochu jiné zaměření, A. Ceplecha je lepší sprinter, T. Brabenec zase dlouhotraťař. To se také ukázalo na jejich výsledcích. Nejlepší umístění A. Ceplechy – 19. místo na 300 m t.t., za zmínku stojí i jeho čas na 500 m – viz tabulka. T. Brabenec byl nejlépe 16. Jako jediná kategorie měli junioři B rozjížďky na dlouhé tratě, z nichž se T. Brabenec dostal na obou tratích do finále, což už samo o sobě byl v dané konkurenci velký úspěch. Za sebou nechal závodníky Polska, Rakouska, Švýcarska, Slovenska ad. Tomáš Brabenec také přinesl českému týmu nejvíc bodů do hodnocení národů.

Junioři/rky A:
Tato kategorie v mužích se stala naší nejúspěšnější kategorií. Kromě L. Vevery jsou navíc tři další závodníci mladší v kategorii, což je velký příslib do příštího roku. Nejlepšího umístění dosáhl Michal Prokop – 7. místo v závodě na 10 000 m P/E, Šimon Pravda ve stejném závodě 9. a Jaroslav Klícha 13. V top 15 jsme měli pouze my a Italové tři závodníky. J. Klícha se ukázal také jako náš nejsilnější závodník na krátkých tratích. V časovce na 300 m mu finále uteklo o jediné místo. Na dlouhých tratích, zejména pak na bodovačce/eliminačce naši junioři výborně spolupracovali, což jim také vyneslo velmi dobré umístění.
Na trati 1000 m se podařilo dvěma našim závodníkům (Prokop + Pravda) probojovat ze čtvrtfinále do semifinále.
Lukáš Vevera zajel závod v rámci svých možností, jeho nejlepší umístění je 15. místo na trati 500 m.
Junioři A jeli také štafetu ve složení Klícha, Pravda, Prokop. V této kategorii se jelo rovnou finále o 6 týmech. Naši si počínali velmi dobře, po počáteční lehké ztrátě se dotáhli k vedoucím štafetám. Bohužel doplatili na nově uplatňované pravidlo o předávacím území (od poloviny zatáčky), kdy španělská štafeta předávala již v zatáčce a naši muži do předávajícho najeli. Bylo to klasifikováno jako faul a naše štafeta byla diskvalifikována.
K. Novotná je silnější na dlouhých tratích, kde předvedla standardní výkon. Zajela si tu ale osobní rekord na 500 m, který si zlepšila o 2 s.

Senioři:
V seniorech byla letos konkurence velmi silná, a tak výsledky našich jsou dobré. Matěj Pravda podal kvalitní výkon na všech svých krátkých tratích. Jeho nejlepší umístění na dráze je 13. místo na 500 m, kde zajel i velmi dobrý čas.
Na všech dráhových tratích byly letos zajety nové evropské (ty jsou potvrzené) a světové rekordy (zatím neoficiální). I proto byly tyto dráhové závody velmi těžké. V průměru se tu jezdilo o cca 0,65 s na 1 kolo rychleji, než vloni na MS v Oostende., tj. zhruba o 2 km/hod rychleji (vloni na 10000 m byla průměrná rychlost 41,7 km/h, letos 43,5 km/h).
M. Krupka zajel obě trati vyrovnaně – kolem 20. místa. Vzhledem k průměrné závodní rychlosti bylo velmi dobré, že se udržel balíku a byl vyřazen v normálních vyřazovacích kolech, nikoli pro odpadnutí od balíku.
Filip Adlt bohužel nemá tolik zkušeností z dráhových závodů, což v této konkurenci bylo na přítěž. Na silniční části však byl jeho výkon mnohem lepší.
Naši muži jeli i štafetu, skončili na 8. místě s časem 3:56,914 (3000 m), což je pravděpodobně český rekord.

Silniční část:
Silniční okruh byl technicky náročný (ostrá zatáčka, esíčo s přešpalepm na druhou stranu, krátká cílová rovinka, úzká dráha), přesto rychlý.
V podstatě se u všech kategorií ukazovaly podobné výsledky jako v části dráhové.
Junioři B
Velmi dobrou výkonnost i na silnici opět prokázal Tomáš Brabenec, kde na vyřazovačce na 15 000 m skončil 14. v konkurenci 38 závodníků. Za zmínku stojí vyřazení v přímém soubouji o eliminaci dvou italských špičkových závodníků.
Bojovnost ukázaly i dívky na 10 000 m bodovací, kdy si šly pro první body (získala je M. Sejpalová před Lindou Rossi). Dalším úkolem bylo dovézt body až do cíle, v čemž prokázala závodní vyzrálost J. Stodolová, která na pokyn trenérky počkala na odpadávající Míšu a snažila se jí dotáhnout do balíku tak, aby neztratila body. Bohužel byly obě v 7. kole před koncem (23 kol se jelo) vypískány, ale i tak lze obě za předvedený výkon pochválit.
Nejlepší umístění J. Stodolové na silnici – 16. místo na 500 m, M. Sejpalová byla nejlépe 19. na 10000 m. A. Ceplecha si vedl nejlépe na trati 200 m, kde skončil 23.
Junioři A
Výborné výkony opět ukazovali junioři A Klícha, Prokop, Pravda, kteří se opakovaně probojovali do první desítky (byť z menšího počtu startujících, než např. bylo u jun B nebo seniorů. To však jejich výkon nijak nesnižuje.
Opět jeli i štafetu, kde tentokrát zvládli předávky na výbornou, dlouho drželi krok s nejlepšími, často předávali na 2. nebo 3. pozici, jen v závěru jim první čtyři štafety trochu poodskočily. S časem 6:37,241 přeskočili i výborné štafety Dánska a Španělska.
K. Novotná končila vždy v závodě do 20. místa stejně jako L. Vevera. Dá se však říci, že na dráze vypadali závodně lépe, než na silničním okruhu.
Senioři
M. Pravda zajel velmi dobrou 500 m trať, kde postoupil do čtvrtfinále, v němž skončil na 3. příčce (postupovali dva) s výborným časem 40,507 s a celkově byl 11., což bylo jeho nejlepší umístění na letošním ME.
Lepší výsledky než na dráze prokázal Filip Adlt, výkon M. Krupky byl naopak poznamenán pádem s následným velkým povrchovým zraněním, a tak i druhý dlouhý závod se mu nejel nejlépe.
Senioři nejeli na silnici štafetu kvůli zranění M. Krupky a F. Adlta (pád po ukončení závodu).

Podrobné výsledky v tabulkách jsou součástí přílohy.

Zpracovala: Ludmila Krupková, reprezentační trenér