Závěrečný závod WIC v Ostravě - 21.6.2014

V Ostravě se konal poslední závod WIC a se Czech National Team mohl představit v kompletním složení Ondřej Suchý, Michal Prokop, Matěj Pravda a Petr Hargaš, tedy členové kteří již měli nějaké ty závody WIC za sebou, dále je doplnili další reprezentanti ČR ve složení Filip Adlt, Matěj Krupka a Šimon Pravda. Posledním členem výběru byl Martin Kuchař, který reprezentuje ČR v kategorii Masters a z Dijonu si minulý týden přivezl slušné 6. místo z Mistrovství světa v této kategorii.
Do celkového pořadí světového poháru se započítávají minimálně dva ze čtyř závodů, proto taktika před závodem byla stanovena jednoznačně. V celkovém pořadí si nejlépe stáli Ondřej Suchý a Michal Prokop, zbytek týmu jim měl vytvořit pokud možno co nejlepší pozici pro závěrečné hodnocení v poháru.
Velkými favority již před startem byli Yann Guyader a Nolan Beddiaf a naši hoši se měli pokusit jejich papírovou převahu aspoň ztížit. Situace se přitom nevyvíjela vůbec špatně. Ve druhém okruhu nestačil tempu Martin Kuchař, držel se na poslední pozici v Czech National Teamu. Vznikla mezera, kterou jiní závodníci již nebyli schopni zalepit, a vepředu se ocitli oba francouzští závodníci a zbytek českého týmu. Při nájezdu do třetího okruhu nechal Guyader poodskočit Beddiafa, a pak si ho z lehkostí sobě vlastní sám dojel a dál již pokračovali ve dvojici. Kluci z Czech National Teamu s touto variantou počítali, v této chvíli měli vynaložit všechny své síly k vytvoření maximálního tempa a měli se snažit oběma Francouzům situaci aspoň ztížit.
Jenže se vzniklou situací, kdy vepředu jedou dva Francouzi, za nimi 6 členů Czech National Teamu a pak teprve zbytek startovního pole se nevyrovnal Matěj Krupka a vidina celkově 3. místa, které bylo v Ostravě ve hře povýšila jeho osobní ambice nad stanovenou taktiku týmu, tedy že se pojede na Ondřeje Suchého a Michala Prokopa a spolupráce české šestice začala váznout. Před cílem bylo jasné,že Matěj Krupka nehodlá nic z předem domluveného dodržet a tak kluci co spolu už v týmu něco objeli a kolikrát pomohli svým lídrům, se rozhodli opět pomoci a tak spurt Ondrovi Suchému rozjížděl opět Matěj Pravda a Ondra nakonec dojel třetí, těsně před Matějem Krupkou. Na cílové rovince už se brzdit nedá a tak nakonec Michal Prokop, který měl dojet do cíle za Ondrou, dojel z české šestice pátý a celkově tak v Ostravě obsadil 7.místo. Z pohledu výkonnosti Matěj Krupka do reprezentace rozhodně patří, ale angažovat tohoto závodníka do rozjetého poháru se nakonec ukázala jako kontraproduktivní.

Celkové hodnocení WIC má nakonec tuto podobu:
1. Yann Guyader
2. Nolan Beddiaf
3. Bart Swings
4. Ondřej Suchý
5. Petr Michael
6. Michal Prokop

Z hodnocení dosavadního působení týmu jak v GIC (German in line cup) tak WIC (World in line cup) jsem velmi spokojen a konečné umístění ve WIC jen dokládá, že potenciál do dalších ročníků je tady obrovský a GIC, kde Ondra figuruje zatím na 2.místě a Michal na 4.místě, nám dává motivaci do zbytku sezóny.

Vyzvednout musím výkony Michala Prokopa a Šimona Pravdy, kteří byť ještě v kategorii juniorů podávají výkony na úrovni seniorů. Výborně a pro tým největší kus práce letos odvedl Matěj Pravda. Pokud má den D, tak i Filip Adlt umí zajet skvělý závod. Ondra Suchý je zatím lídr týmu, kluci ho tak berou a pomáhají mu. Petr Hargaš je excelentní bruslař a výborný parťák a myslím, že pokud se mu podaří absolvovat slušnou zimní přípravu, můžeme se od něj dočkat již v příští sezóně velkých výsledků.

Martin Kuchař