Evropský pohár pokračoval pátým závodem v Belgii

Víkend 9.-11.5. 2014 znamenal další, již pátý závod letošního Evropského poháru, který po několika letech získává punc prestižního seriálu v inline rychlobruslení.
Jarní sezóna Evropského poháru je nabitá, EC pokračuje již pátý víkend za sebou bez přerušení. Navíc jde o závody s největší možnou konkurencí, protože kromě úvodního závody v Bologni byly na všech ostatních i závodníci mimoevropští. A ne ledasjací – v rámci evropského turné jsme na našem kontinentně mohli vidět jedny z nejlepších: Kolumbie, Nový Zéland, Mexiko, Čína, Chile.. Dohromady s těmi nejlepšími evropskými závodníky jsme tak na jaře byli svědky závodů světové úrovně. Tomu ostatně odpovídají i výsledné časy. Padaly některé neoficiální světové rekordy.
Zatím poslední závod EC se konal v belgickém Mechelenu. Tento závod byl okořeněný přítomností závodníků nejlepšího národního týmu světa – reprezentací Kolumbie. Mohli jsme tak v Evropě vidět závodit ty nejlepší.
Závody seniorů – ač v sobotu na mokru, byly skutečně velké podívané. Síly tu totiž změřil Bart Swings nejen s Kolumbijci, ale i s velmi silnými Portugalci, Španěly, Francouzy a dalšími (celkem závodilo 43 závodníků). My jsme tu měli také české zastoupení - Matěj Krupka (PS Tax Racing Team/KSBM Praha) tu zajel své zatím nejlepší letošní závody. V celkovém hodnocení skončil na 15. místě, když dokázal např. v závodě na 500 m dosáhnout dosud svého nejlepšího výsledku – 10. místo. Výborně ale zajel i bodovačku na 5000 m (15. místo v čase 7:10,028), když za sebou nechal tak zvučná jména, jakými jsou např. sander de Graff, Kierryn Hughes, Stefan Due Schmidt ad. Povedl se mu i závěrečný závod na 10 000 m P/E (bodovací/vyřoazovací), který je jedním z nejtěžších formátů. V celkovém hodnocení 4boje se vítězem stal domácí závodník Tim Sibiet.
V ženách zvítězila domácí závodnice Sandrine Tas, která porazila taková jména, jakými jsou Paola Segura, Valentine Sepulveda nebo Číňanka Guo Dan (vítězka letošního Geisingen int. závodu).
Radost nám v Mechelenu ale dělali všichni čeští závodníci. V kadetkách tu zajela dosud nejlepší výsledek na trati 500 m Tereza Bohumská (KSBM Praha/Cadomotus Czech Junior team). Postupným pavoukem se dostala až do finále, kde na cílové čáře vybojovala druhou příčku. Toto umístění, spolu s výborným 3. místem z časovky na 300 m jí zajistilo celkové 2. místo na krátkých tratích v rámci Evropského poháru. Celkově ve víceboji skončila třetí.
Medaile si z Mechelenu odvážejí i bratři Přibíkovi – Jan – kategorie žáků A – skončil druhý, a Lukáš – kategorie žáků B získal v silné konkurenci prvenství. Trochu smůlu měla i naše žákyně B Kateřina Kainová, která se po pádu v posledním závodě musela „spokojit“ s pátou příčkou.
V juniorech A nás zastupoval Šimon Pravda (KSBM Praha), který jezdil po technické stránce dobře, ale v těžké konkurenci nejen Kolumbijců měl situace velmi obtížnou. Mezi 20 závodníky totiž nebyl nikdo z „druhé ligy“. Nejlepšího umístění dosáhl na trati 500 m, kde skončil 12. celkvě pak 14. příčka.
I přes nepříznivé sobotní počasí, kdy se i 50 0m kvalifikace jely na mokru, se naši ukázali ve výborném světle a nabrali další, velmi cenné zkušenosti v těžké konkurenci.
celkové výsledky na http://www.speedskating.fratelliteam.be/index.php?option=com_content&vie...

Lída Krupková