Kritérium Gross-Gerau

Gross Gerau 1

Mezi téměř devíti stovkami startujících na letošním 36. mezinárodním kriteriu v Gross-Gerau bylo i 41 závodníků ze čtyř českých oddílů. Tradičně nejpočetnější zastoupení měl pražský KSBM (19), ale potěšitelný je i nárůst účastníků z dalšího pražského oddílu RTS (13) a z Benátek nad Jizerou (7).
Zdejší závod potvrdil to, co bylo patrné již na letošních předchozích dvou velkých akcích Arena Geisengen International a na francouzském Turné tří drah. Že totiž v letošním roce se startovní pole ve všech kategoriích neobyčejně zrychlilo a navíc vyrovnalo. Potěšitelné je, že někteří naši hlavně mladí závodníci za tímto trendem nezaostávají a s nejlepšími v Evropě se mohou směle měřit.
Nejvýraznějšího výsledku v kategoriích hodnocených do Evropského poháru (od kadetů výše) dosáhla ještě ani ne čtrnáctiletá kadetka Andrea Lokvencová (r.2000), která v konkurenci 76 závodnic obsadila skvělé 5. místo, když před ní skončily pouze o rok starší reprezentantky bruslařských velmocí Francie, Itálie, Kolumbie a Německa. Andrea startovala na podobně velkých závodech poprvé, ale na jejím odvážném a bojovném výkonu to nebylo vůbec znát a zaslouženě si odváží cenné skalpy mnohdy zkušenějších soupeřek. V této kategorii bylo české zastoupení nejpočetnější (5 závodnic) a všechny dívky se umístily v horní polovině výsledkové listiny. Bude dobré, když dívky u tohoto sportu v podobně silném složení vydrží i do dalších let, protože kvalitní česká konkurence pozvedne úroveň našich závodníků jistě rychleji vpřed.
Mezi kadety jsme měli jen dva závodníky a v této kategorii se jezdilo už opravdu rychle. Své zkušenosti z loňského ME i z dalších kvalitně obsazených závodů v zahraničí zde zužitkoval Jan Hemer (KSBM), který se již v početném balíku pohyboval sebevědoměji než loni a zaslouženě obsadil 17. místo mezi 80 soupeři z celé Evropy. Obzvlášť dobře zajel závěrečnou vyřazovačku, kde skončil těsně za hranicí první desítky. Druhý náš kadet Zdeněk Sazama (KSB Benátky) zaplatil daň za první start na takovýchto velkých závodech, ale ukázal velké zlepšení a hlavně potenciál do příštího roku, neboť byl letos v kategorii mladší.
Mezi juniorkami B, kterých se na startu sešlo 90, měla velkou smůlu zkušená benátecká závodnice Míša Sejpalová, která se v bodovačce připletla do hromadného pádu a slibně rozjetý závod nedokončila. Do závěrečné vyřazovačky pak pro zranění nenastoupila. Jinak mohla vzhledem ke svým zkušenostem pomýšlet výše ve výsledkové listině. Přesto skončila na začátku druhé třetiny z 90 startujících na 38. místě. Zbylé dvě juniorky B Julie Stodolová (KSBM) a Natálie Poplová (RTS) se s početným polem soupeřek nedokázaly vyrovnat a skončily ve třetí třetině výsledkové listiny. Pro obě to byl ale první velký závod letošní sezóny.
Mezi stejně starými chlapci překvapil svým výkonem Tomáš Brabenec (KSBM), který se na dlouhých tratích kvalifikoval aktivní jízdou do A finále na bodovačku. Tam mu ale pád pokazil lepší umístění a navíc zbytek neděle strávil na vyšetření ve zdejší nemocnici, takže do závěrečné vyřazovačky nenastoupil. Aleš Ceplecha (KSBM) ukázal zlepšení na sprinterských tratích, doma sebevědomý a silný David Štěpánek (RTS) se zatím nedokázal prosadit v takto početném závodním balíku.
Naší jediné juniorce A Kateřině Novotné (BK Náchod) se povedla závěrečná vyřazovačka, kde obsadila solidní 18. příčku.
Juniory A reprezentovali v Gross Gerau všichni čtyři loňští juniorští reprezentanti. Všichni se seřadili na začátku třetí třetiny výsledkové listiny, když Lukášovi Veverovi (RTS) se povedl závod na 500 m, kde postoupil do čtvrtfinále a skončil v tomto závodě 38., na dlouhých tratích byl zase nejlepší Michal Prokop (BK Náchod), který si v rozjížďce bodovacího závodu dojel pro body a skončil celkově v tomto závodě na pěkném 34. místě. Tato kategorie se již svými rychlostmi může směle měřit s hlavní kategorií seniorů a naši viděli, že bez takřka každodenního tréninku je na vyšší příčky hodně daleko.
Z našich tří seniorů Adlt (RTS), Krupka a Pravda (oba KSBM) dopadl nejlépe Matěj Pravda, ale všichni přesvědčili, že přes zimu tvrdě pracovali a na takto kvalitně obsazených závodech, kde proti sobě jezdí početné týmy složené ze špičkových závodníků různých zemí, není ostudou jet jen finále B, nebo nepostoupit z rozjížďky.
Zapomenout ve výčtu české účasti v Gross Gerau nelze na mladší kategorie žákovské. I zde byla konkurence početná a jediné vítězství pro české barvy tu vybojoval mezi osmiletými chlapci Metoděj Jílek (RTS). Stříbro a bronz získali Tomáš Bohumský a Prokop Stodola (oba KSBM) mezi dvanáctiletými chlapci, a další bronz přidal Lukáš Přibík (KSBM) v kategorii desetiletých. I další čeští zástupci ale byli vidět v popředí závodních balíků a je dobře, že si čím dál více našich bruslařů jezdí poměřit své síly se zahraniční konkurencí. To je třeba podporovat, neboť bez srovnání s kvalitní konkurencí na kvalitních drahách se náš sport kupředu neposune. A je dobře, že stále více rodičů a trenérů si to uvědomuje a na podobné závody se svými svěřenci jezdí.

Lída Krupková