Germany In-line Cup, Berlín

Czech National Team

První letošní představení v sezóně 2014 má za sebou silniční část reprezentace v in-line rychlobruslení. V Berlíně 30.3.2014 odstartoval půlmaratónem prestižní a velmi dobře obsazený GIC (Germany In-line Cup ) čítající letos 4 závody.
Český tým se přesunul do Berlína den před závodem, abychom se zúčastnili představení týmů, které probíhalo na letišti Tempelhof. Bývalé letiště je dnes sportovištěm pro Berlíňany. Tak i náš tým využil tuto plochu pro rozbruslení den před závodem. Víkendové počasí bylo k bruslařům na tuto roční dobu velmi vstřícné, a tak snad jen ranní teplota v den závodu okolo 8°C připomínala konec března.

Start závodu byl pro ženy v 9:30 a 9:32 odstartovali muži. Zhruba do 10 km se celý tým držel v první skupině, ale rychlostní průměr na mezičase se pohyboval okolo 42 km/h, a tak se skupina začala dělit. Tempu postupně nestačili Petr Hargaš, Martin Kuchař a Matěj Pravda, kteří zaujali společnou pozici ve druhé skupině. V první skupině pak zůstali Ondra Suchý, Filip Adlt a Michal Prokop. Ondra se asi 4 km před cílem pokusil o sólový únik, který ale nakonec nebyl korunován úspěchem. Byl zlikvidován asi 500 m před cílem , a tak ve spurtu měl nakonec nejvíce sil věkem ještě junior Michal Prokop (11.místo), následovaný Ondrou Suchým (12.místo) a jako 15. dorazil do cíle Filip Adlt. Všichni dojeli ve skvělém čase 31:43.
Ve druhé skupině se psal podobný scénář jako v první. Tři kilometry před cílem únik střídal únik a o jeden se pokusil také současný nejlepší sprinter naší republiky Matěj Pravda. Ani on nebyl úspěšný a nakonec dojel na 34.místě v čase 33:40. Deset vteřin před ním dorazilo čelo skupiny, kde nakonec Petr Hargaš obsadil 22. místo a na 23. místě skončil veterán a trenér silniční části reprezentace Martin Kuchař.

Ve výsledcích se sluší ještě uvést posledního sedmého člena reprezentačního výběru Šimona Pravdu, který si potřeboval odnést batoh do auta a přes přísná bezpečnostní opatření pořadatelů se mu nepodařilo zařadit již zpět do sektoru speed bruslařů. Šimon tedy odstartoval s fitness bruslaři, kde všechny brzy předjel a protože je vždy časová pauza mezi kategorií speed a fitness, pokračoval v sólo jízdě na vedoucí pozici. Zaskočil ale svým tempem pořadatele na trati a ti mu v jedné z četných křižovatek Berlína nestačili ukázat správný směr. Šimon špatně odbočil a zabloudil. Nakonec se do cíle přece jen dostal a my jsme byli rádi, že máme druhého nadějného juniora v týmu, který se sám přesvědčil, že mezi kategorii fitness rozhodně nepatří. Na první start závodní sezóny to byl velmi vydařený závod co se výsledků týče. Závodníkům se sluší poděkovat za vzornou reprezentaci a nasazení.

Martin Kuchař