5. halové Mistrovství republiky - Czech Indoor Inline Open

Podruhé v historii závodu Czech Indoor Inline Open (CIIO) zavítali účastníci do Sportovního Centra Nymburk, které je pro takovou akci víc než vhodné. Letos se závod konal první březnový den.
Letošního ročníku se zúčastnilo rekordních 146 účastníků z celkem 13 oddílů registrovaných v ČSKB, dále mnozí neregistrovaní sportovci. Přijeli i silné týmy z polských Dusznik-Zdroj a ukrajinského Kyjeva.
Závodilo se formou víceboje, šest kategorií od Žáků B (ročníky 2003-2004) po Seniory bojovalo navíc o tituly mistrů ČR v halovém inline rychlobruslení pro rok 2014.
V hlavní kategorii Seniorů si letošní titul vybojoval Matěj Pravda (KSBM Praha), před druhým Štěpánem Švábem (Bruslárna.cz). I přes neúčast loňského vítěze halového MČR Matěje Krupky byl zejména první závod dne na 15 kol, kdy byl přítomný další český reprezentant Ondřej Suchý (RTS Praha), velmi napínavý. Bohužel pak ze závodu právě O. Suchý odstoupil, a tak se titul MČR stal již pro M. Pravdu poměrně jednoduchou záležitostí.
V ženách se letos titul udělit nemohl, neboť na startu se objevila jediná česká závodnice Klára Prokopová (BK Náchod). Přesto však smíšená kategorie právě seniorek a juniorek A+B nabídla velmi zajímavé boje, zejména díky přítomnosti ukrajinské rychlobruslařské reprezentantky Anny Muzyky, která také celý víceboj v této smíšené kategorii vyhrála. Jistě i díky tomu jezdily ženy v této smíšené kategorii o vteřinu na každé kolo rychleji než v loňském roce. A to už je na 80m dráze velký rozdíl. Za pozornost stojí vystoupení nejmladší závodnice z této kategorie - šestnáctileté Julie Stodolové (KSBM Praha), která se nezalekla svých starších kolegyň a vcelku suverénně si dojela pro celkové druhé místo a získala tak titul Mistryně ČR v kategorii Juniorek B. Mezi juniorkami A byla nejrychlejší závodnicí Kateřina Novotná (BK Náchod).
Napínavé souboje o tituly pak byly k vidění v mužských kategoriích juniorů A a juniorů B. Zatímco ve starší kategorii 17-18letých si nenechal titul vzít závodník pořádajícího oddílu KSBM Praha Jaroslav Klícha, v mladší juniorské kategorii se jednobarevné konkurence z jednoho oddílu nezalekl stále se zlepšující závodník RTS Praha David Štěpánek a zaslouženě si tak odváží první halový mistrovský titul pro svůj mateřský oddíl.
Další tituly se pak rozdávaly v již velmi nabitých kategoriích kadetů a dvou žákovských kategoriích. Mezi kadety byl nejúspěšnější Jan Hemer (KSBM Praha), mezi dívkami prokázala pevné nervy a velkou bojovnost Magdalena Stodolová (KSBM Praha), která si zaslouženě vyjezdila celkové prvenství a titul Mistryně ČR. Naše dívky měly v této kategorii i silné soupeřky z ukrajinského Sam Roller Klubu.
V žákovských kategoriích v dívkách ročníku 2001-2002 zvítězila Kateřina Mesteková, v mladší kategorii (2003-2004) pak Kateřina Kainová (obě KSBM Praha). V chlapcích staršího žákovského oddílu jsme viděli asi nejnapínavější souboje o titul, které většinou končily závěrečným soubojem na cílové pásce. Nejrychlejší z tria velkých nadějí českého rychlobruslení byl nakonec Jan Přibík (KSBM Praha), v mladší kategorii žáků zvítězil Mikuláš Brzoň ze stejného oddílu.
Letošní halové MČR mělo jeden výrazný prvek: ačkoli dominance pořádajícího oddílu z Prahy je stále patrná, nelze si nepovšimnout výrazného výkonnostního vzestupu závodníků dalších oddílů, zejména pak moravského IN-LINE Veselí a pražského RTS Praha. Je zde vidět koncepční práce s dětmi, jejichž výkony založené na správné technice bruslení při správném vedení rychle rostou. Příjemným a novým trendem pak byl start početného pole závodníků v kategoriích Fitness, které jsou určené pro začínající závodníky.

Medailový přehled najdete v příloze. Celkem se rozdávalo 11 mistrovských sad medailí (jeden titul nebyl udělen pro malý počet závodníků, v některých kategoriích nebyly rozděleny všechny medaile).
Fotografie a výsledky na www.indoorinline.cz

Lída Krupková