Ostende: jak to bylo na dráze pohledem Matěje Pravdy

Na právě ukončeném Mistrovství světa v inline rychlobruslení v Belgii jsme viděli zejména na dráze mnoho zajímavých soubojů. A světové rekordy padaly jak švestky. V mužské kategorii byly překonány všechny dráhové světové rekordy. Mezi ženskými pak přežil jen rekord na 1km (drží ho od roku 88 Barbara Fischerová) a na 15km z Hainingu (Číny).

Už druhý den závodů v Oostende – Zandvoorde přinesl obrovskou komplikaci- těsně před začátkem ranního programu začalo pršet a přestalo až kolem 19. hodiny večer. Závody na 500m byly tedy odloženy a jela se jen vyřazovačka na 15km. Do té nastoupili naši závodníci Matěj Krupka a Ondra Suchý. Ze dvou rozjížděk postupovalo prvních 18 z každé. To se povedlo jen Matěji Krupkovi. Ve finále, které se pak jelo až po půlnoci, vybojoval 32. místo. Vyhrál Novozélanďan Peter Michael před Fabiem Francolinim a Alexisem Continem.
V neděli začal program velmi brzy, protože na závodníky vedle kilometru a štafety čekala i odložená pětistovka. Matějovi Pravdovi se podařilo postoupit na 500m do osmifinále. Postupový klíč mu jako soupeře přiřadil Emmanuelle Silvu z Chile, Mathiase Schwierze z Německa a místní raketu Joreho van den Berghe. Matěj skončil sice 4., ale s dobrým časem, který nakonec stačil na 26. místo. Ve finále si to rozdalo kolumbijské duo Munoz- Causil, Thaiwanec Wei Lin Lo a překvapení dne Ital Danny Sargoni, který nebýt pádu dvou bruslařů před ním vypadl už ve čtvrtfinále. Nejlépe odstartoval Causil a vypadalo to, že vyhraje, ale při nájezdu do posledního kola upadl. Famózní finiš pak předvedl Munoz. Druhý skončil Wei Lin Lo (v semifinále zajel světový rekord), třetí Danny Sargoni. http://www.youtube.com/watch?v=O6ZYvAKvaeI

Pak přišla na řadu štafeta – bylo to vůbec poprvé na MS, kdy se na start postavil i český tým. V rozjížďce svedl pěkný boj se štafetou Číny, který však těsně o půlbotu prohrál. V tomto seskupení jeli kluci teprve potřetí (2x na ME) a bez pravidelného společného tréninku. Finále vyhráli domácí Belgičané v čele s fenomenálním Bartem Swingsem, který v posledním kole předjel jak Itala Francoliniho tak Francouze Le Piverta. Nápadně to připomínalo finiš štafety z ME 2009 právě v Oostende, kde se mu povedl podobný kousek.
Na kilometr poté nastoupili Matěj Krupka a Matěj Pravda, pro kterého to byl již třetí závod dne. Matěj Krupka v jízdě se Swingsem bohužel nezachytil přesně start a musel tak velkou část jet za „své“. Výsledný čas 1:27:85 stačil na 32. pozici. Matěj Pravda jel v jízdě s Munozem a mistrem Evropy Italem Cassiolim. Po 3. z 5 kol Munoz nastoupil a pole roztrhal, Matěj se bohužel nechal odpárat a dojel 3. s časem 1:25:28. Stejně jako loni tak skončil jako první nepostupující do semifinále a byl celkově 24.
Tím dráhová část skončila. Do závodů seniorů nastupovalo většinou cca 55-70 závodníků. O každou pozici se muselo velmi bojovat a zdejší dráha s prudkými zatáčkami byla velmi náročná.