Skončila první část letošního Mistrovství světa v Belgii

V belgickém Oostende 26.8. skončila dráhová část mistrovství. ČR zde reprezentuje trojice mužů ve složení: Matěj Pravda – krátké tratě (300, 500, 1000 m), dráhové dlouhé tratě (10000 P/E – bodovací/vyřazovací a 15000 E – vyřazovací) zde absolvovali Matěj Krupka a Ondřej Suchý. Naši muži podávali na dráze vyrovnané výsledky.

Matěj Pravda, kterému sice nevyšel úplně úvod MS v závodě na 300 m (37., čas 26,096), měl náročný zejména závěrečný den dráhy, kam byly kvůli dešti přesunuty hned dvě sprinterské tratě – 500 a 1000 m a navíc štafety. I přes náročnost programu zajel velmi kvalitní závody, když na 500 m postoupil z rozjížďky do osmifinále, kde mu však postupový klíč přiřknul velmi silné soupeře. I přes kvalitní čas už se dál neprobojoval a skončil tak na 27. místě (v závodě na 500 m je klíč neúprosný – postupují vždy pouze 2 nejlepší). Nejlépe se mu, stejně jako na loňském MS, vydařil závod na 1000 m, kde byl prvním nepostupujícím do semifinále (také stejně jako vloni). Zajel dobrý čas 1:25,283, který v silné konkurenci nakonec vynesl 24. místo.

Ve sprintech se tu zajelo několik světových rekordů (zatím neoficiálních, musí se čekat na potvrzení komise FIRS). Za zmínku stojí hned dvojí prolomení hranic na 300 m: Kolumbijec Muňoz zajel poprvé čas pod 24 s (23,896 s) a jeho týmová kolegyně Yersi Puello je první ženou na stejné trati, která jela pod 26 s (25,993).

Na dlouhé tratě tu máme dva závodníky – Matěje Krupku a Ondru Suchého. Matěj se specializuje více na dráhové závody, naopak Ondra má svou hlavní část – silniční – ještě před sebou. Matěj splnil vytčený cíl, když na oba dlouhé závody postoupil do finále z rozjížděk, což v případě letošní vysoké konkurence není vůbec jednoduché. Na 10000 P/E skončil na 29. místě, na vyřazovačce pak na 32. místě (cca 65 účastníků). Do stejných závodů nastoupil i Ondra, který si tak vyzkoušel dráhu i soupeře. Na 10000 m P/E byl na děleném 43. na 15000 E pak na děleném 39. místě. Matěj Krupka si pak zajel ještě krátkou trať na 1000 m, kde dojel 36. Všichni tři závodníci si v posledním dnu dráhy zajeli i štafetu, které se účastnilo 21 týmů ve třech rozjížďkách. Naši tvrdě bojovali s reprezentací Číny o 5. místo v rozjížďce. Nakonec byli o pověstné půlkolečko na cílové čáře šestí.

Na dlouhých tratích v mužích si vedli velmi dobře Evropané, naopak na sprintech jasně vládnou ve všech kategoriích Kolumbijci a závodníci z Asie. Individuálním fenoménem letošního MS je domácí Bart Swings, který kam nastoupil, tam bral zlatou medaili. Nenastupuje však ve všech závodech, protože je již v přípravě na zimní olympijské hry v Soči, kde se pokusí bojovat o medaile na dlouhých tratích v rychlobruslení. Pokud bude jezdit stejným způsobem jako tady na MS, pak to rozhodně nemusí být jen sen.

Lída Krupková, trenér reprezentace