Pražské mistrovství ČR v půlmaratonu

V neděli 4.8. se v Praze na Rohanském nábřeží jelo letošní poslední MČR – silniční závod na 21 km. Závod byl součástí seriálu závodů Kooperativa LifeInLine Tour 2013. Byl otevřen všem zájemcům o výkonnostní i rekreační formu inline bruslení.
Ani vedro, ani termín uprostřed prázdnin neodradily bruslaře od možnosti zabruslit si v místech, kde jinde vládne hustá doprava. A to se v Praze bruslařům poštěstí podaří málokdy.
Letošní model LILu umožňuje oddělené starty rekreačním a závodním bruslařům ve všech kategoriích. A tak si tu každý najde ten svůj závod. Bylo tomu tak i v Praze, která byla v pořadí již 4. dílem jmenovaného seriálu a zároveň byl hlavní závod na 21 km open vyhlášen jako MČR na této trati.

Mistrovský půlmaratón
Na start MČR na 21 km se postavila i řada zahraničních závodníků. Kromě ohlášené hvězdy inline světa Yana Guyadera tu byli i členové reprezentačního družstva Slovinska (Nejc Mavsar ad.), silní závodníci Slovenska, Rakouska, nechyběli ani závodníci z Polska.
Z našich mužů a žen na byla na startu celá naše špička, snad jen kromě M. Pravdy (KSBM Praha), který ve stejné době reprezentoval Českou republiku na Světových hrách v Kolumbii.
Závod na 21 km se jede již odděleně – muži-ženy. Ženy startovaly 3 minuty před muži a během závodu se nesmí dostat do závěsu za muže (a naopak snad také ne). Mezi ženami nenašla přemožitelku Kateřina Novotná (KSB Benátky), naše královna krátkých ledových nožů. Ta se poměrně brzy odpoutala od hlavního balíku žen a když zjistila, že jí nenásleduje ani papírově druhá nejsilnější závodnice v poli – Slovenka Barbara Bakošová, dojela si sólo jízdou s náskokem téměř 3 minut pro zlato. Za ní skončila B. Bakošová a 3. příčku uhájila před dotírajícím mládím velmi zkušená závodnice Rakouska – Eva Wagner.
Za pozornost stojí výkon našich juniorských reprezentantek Michaely Sejpalové (KSB Benátky) a Julie Stodolové (KSBM Praha). Obě jely celý závod v prvním balíku a dobře spolupracovaly. Kdyby nebylo pádu J. Stodolové těsně za poslední otočkou, jistě bychom viděli i zajímavý boj o zlato v kategorii kadetek (14-15 let). M. Sejpalová byla ve finiši výborná a zaslouženě vybojovala čtvrté místo v celkovém pořadí, jako druhá Češka v cíli.

V rámci MČR pak bylo v hlavní seniorské kategorii toto pořadí:
1. Kateřina Novotná (KSB Benátky)
2. Eva Šodková (Tempish inline team)
3. Markéta Žďárková (BK Náchod)

Mužský závod se očekával s napětím, jak dopadne souboj našich závodníků s jedním z nejlepších bruslařů světa Y. Guyaderem. Ten otestoval balík závodníků hned zkraje a ze zadních pozic nastoupil. Na jeho nástup nikdo včas nezareagoval – snad ho každý považoval pouze za testovací – a než si ostatní závodníci uvědomili, že to Guayader myslí opravdu vážně, měl již najetý náskok. O pokus o jeho stažení se postaral ještě Matěj Krupka (KSBM Praha), za nímž se hned vydal jeho reprezentační kolega Ondřej Suchý. Na dojetí takového závodníka, jakým Guyader je, by však naši závodníci museli spolupracovat a je jen škoda, že tento únik z hlavního balíku nedotáhli do konce.
A tak již o vítězství Guyadera bylo rozhodnuto hned na začátku závodu. Ten si pak jel poklidné tempo – na rozpáleném asfaltu v sólo jízdě si dojel pro zlato s náskokem 2,5 minuty.
Vzadu za ním se pak už jela velmi taktická jízda. O nástup se za pomoci týmového kolegy postaral juniorský reprezentant Šimon Pravda (KSBM Praha), kterého se zachytil V. Pospíšilík (Tempish inline team). Dvojice spolupracovala, v průběhu závodu se Š. Pravdovi podařilo i od svého soupeře poodjet. Pak však bohužel nesledoval pozorně nástrahy trati a zajel do díry v silnici a spadl. Bohužel se mu povolil rám a Š. Pravda musel pro technickou závadu ze závodu odstoupit.
Této situace pak využil stálým tempem jedoucí V. Pospíšilík, který zajel velmi dobrý, psychicky náročný závod a po zásluze si tak dojel pro svůj první mistrovský titul. Další naši se hlídali vzájemně, a tak jim pak nezbýval víc než boj o vicemistra republiky. Ten získal v na cílové pásce Ondřej Suchý před Richardem Kuděláskem.

MČR v seniorech má tedy toto pořadí:
1. Vojtěch Pospíšilík (Tempish inline team)
2. Ondřej Suchý (Inlinetalent Stars Praha)
3. Richard Kudělásek (Bruslárna.cz).

Celý text na http://svetkolecek.cz/reportaze-z-inline-akci/6488-prazske-mistrovstvi-c...

Přílohy: