Výsledky Mistrovství Evropy juniorů B a kadetů, Geisingen 11.-13.7.2013

Letošního ME se zúčastnila výprava 8 závodníků – 4 chlapci a 4 dívky: Tereza Bohumská, Michaela Sejpalová, Julie Stodolová a Kateřina Novotná, Jan Hemer, Jaroslav Klícha, Šimon Pravda a Michal Prokop. Závodníci, kteří pocházeli ze 3 oddílů ČSKB (BK Náchod – 2 závodníci, KSB Benátky -1 závodník a KSBM Praha – 5 závodníků) vytvořili na ME velmi dobrou partu, a to se odrazilo i na jejich výsledcích.
Svými letošními výsledky jsme navázali na úspěchy loňského ME a celkem 12 x jsme byli letos v první dvacítce. Cenná jsou pak umístění v Top 10 a chyběl jen pověstný krůček od první štafetové medaile pro ČR vůbec. Ale o tom až později.
V individuálních závodech je potřeba vyzdvihnout výkony všech tří kadetek. V závodě na 300 m tt. si podle předpokladů nejlépe vedla T. Bohumská (15.), na delších tratích se zase dobře vedlo dvěma zbývajícím závodnicím. Nejlepšího umístění v kadetkách získala Julie Stodolová – 9. místo na 3000 m bodovacích, Míša Sejpalová pak skončila 13. Na nejdelší kadetské trati se zase nejlépe vedlo T. Bohumské (15.), bohužel zde byla ve finále diskvalifikovaná J. Stodolová, která si jinak v závodě počínala velmi dobře. Kadeti měli pozici těžší o to, že se museli nejprve v dopoledních rozjížďkách na dlouhé tratě probojovat do 20členného finále. Už to nebylo nic lehkého. Ve finále pak podávaly velmi krásné a bojovné výkony, které potvrdily i v závěrečném závodě štafet. Svou rozjížďku v silné konkurenci vyhrály (čas 4:30,714 na 3000 m). V odpoledním finále se pak probojovávaly až na 2. místo, když tři kola před cílem byly pro nesprávnou předávku bohužel diskvalifikovány. Situace to byla velmi nepřehledná, podle záznamu tam došlo i k nějakému menšímu faulu ze strany Francouzek, nicméně na verdiktu rozhodčích to nic nezměnilo. Přesto však naše kadetky zaslouží veškerou pochvalu za celý průběh mistrovství.

Podobně lze mluvit i o juniorech B, kde se krásnými výsledky blýskli zejména Michal Prokop (8. na 1000 m a 11. na 10 000 m E) a Šimon Pravda (10. na 1000 m). Jaroslav Klícha měl tentokrát trochu smůlu, jeho výkon byl zřejmě poznamenán nejen pády, ale i nervozitou. Přesto však stojí za zaznamenání jeho výkon na 500 m, kdy se sice nedokázal probojovat z rozjížďky do čtvrtfinále, ale jeho čas 42,868 je v této věkové kategorii časem velmi vysoké kvality. Naši junioři B také dobře zajeli rozjížďku štafet, kde s časem 4:03,787 skončili na 4. místě (postupovali bohužel první tři).
V dalších kategoriích jsme měli shodně vždy jen jednoho zástupce. V juniorkách B se povedl Katce Novotné zejména nejdelší závod na 10 000 m eliminačních, kde si dojela pro 19. místo. V něm si počínala zkušeně a s přehledem. Do skupiny vcelku podařených závodů pak lze zařadit i její závody na 500 m (48,594) a na 5000 m P (v obou skončila 23.).

Náš jediný kadet – Jan Hemer – v silné konkurenci také nezklamal, byť se výsledkově pohyboval na konci závodního pole. Ale na ME dostal příležitost zejména k jeho stoupajícím výkonům ze závodů Evropského poháru a ukázalo se, že do širšího závodního pole evropských závodníků již také patří. Příští rok by – stejně jako Tereza Bohumská – mohl jako starší v kategorii své zkušenosti zúročit.

Naši junioři tak potvrdili trend z minulého roku, kdy na naše výkony upozornil ve svém hodnotícím článku známý M. Brezin. Ten poukázal na vyšší počet kvalitních výsledků naší reprezentace s tím, že to ukazuje na koncepčnější pojetí práce s talentovanými dětmi. Tento trend se nám tedy letos podařilo nejen zachovat, ale i vylepšit několika výraznými výkony v top 10. Je potřeba také zmínit to, že oproti loňsku, kdy jsme v rámci kadetských a mladších juniorských kategorií měli 6 závodníků na ME (+ tři seniory), dokázal ČSKB letos zabezpečit finanční prostředky pro vyšší účast (celkem 8 juniorů B+kadetů a 6 seniorů). I to nezůstalo bez povšimnutí některých bruslařských expertů a samozřejmě i vedení CERSu. Naše výprava se na obou mistrovstvích zdaleka neřadila již mezi menší účastníky a navíc jsme tu měli závodníky, kteří všichni dokázali držet krok s ostatními bruslařskými velmocemi. Pro příští léta je to výrazný motivační prvek do další práce. Spolu s P. Zajptem hodnotíme výkony našich závodníků jako velmi úspěšné. Juniorské reprezentaci tak patří velké poděkovaní za odvedenou práci.

L. Krupková