Zpráva z ME v Almere

První závodní den byl pro český tým doslova jako na houpačce. Velký úspěch českým barvám přinesla juniorka Klára Prokopová, která se dopoledne probojovala v závodě na 300 m time trial do 12-členného finále. V něm pak svůj výkon ještě dokázala vylepšit a skončila na celkovém osmém místě. Jde pravděpodobně o nejlepší umístění českého závodníka na Mistrovstvích Evropy. Kláře patří velká gratulace!

Podobně pěkný výsledek na stejné trati zaznamenal i v kategorii seniorů Matěj Pravda, který se musel poprat nejen s časem, ale i s velkou konkurencí. I u něj to vypadalo na postup do finále, protože zajel velmi dobrý čas pod 26 s. Na poslední chvíli se však o kousek lepšími časy před něj dostali dva závodníci. Přesto jeho 14. místo mezi muži také hodnotíme vysoko. Lukáš Vevera odvedl slušnou práci zejména ve vyřazovačce na 15 000 m, kde jel až do vyřazení společně v hlavním balíku. Skončil na 19. místě.

Senioři zase na svůj vyřazovací závod budou raději chtít zapomenout. Matěje Krupku postihl nezaviněný pád hned zkraje závodu, a i přes snahu se dotáhnout se zpět se mu to nepodařilo. Ondřej Suchý byl zase vyřazen na 27. pozici po nejasném hlášení vyřazovacího kola. Filip Adlt jel na své možnosti dobrý závod, jeho však zase brzdí doléčovací fáze nedávné nemoci. Skončil na 30. místě.

Letošní ME je náročné tím, že ač paradoxně se zde nesešla nejpočetnější sestava, tak ti, co dorazili, jsou velmi vyrovnaní. Není tu prostě nikdo slabší. Dnes nás čekají závody na 500 m trati, odpoledne pak specifický závod (bodovačka/eliminace).

Po skončení dráhové části ME seniorů a juniorů A krátká rekapitulace. Letošní ME je trochu jiné, než ta předchozí. Jede se po dlouhé době na regulérní dráze s oficiálními parametry - tedy neparabolické, 200 m dráze. To je první věc. Druhá, která zaujme na první pocit je, že jsme v Holandsku, kde je bruslení národním sportem, a na závodech a jejich organizaci je to vidět. Vše běží jako dobře naolejovaný stroj. V zákulisí pracuje početný tým lidí, kteří moc dobře vědí, co kdo má dělat - od stavění stanů pro závodníky až po úklid. Jen snad catering jakoby byl úplně odjinud. Ale technické zázemí je na velmi vysoké úrovni. Zároveň je i na chodu závodů (a na organizační přípravě ze strany C.E.C. ) vidět i nový vítr nového předsednictva. Vše má jasný řád, pravidla i časový plán se dodržují, závodníci a trenéři v každém okamžiku vědí, co se kde děje a na co mají být připraveni. Papírové podklady jsou připraveny včas, vše prostě běží. Snad i proto se dá zatím o tomto ME mluvit jako o klidném mistrovství. Možná k tomu ale paradoxně přispívá i fakt, že letos je zde méně účastníků, než tomu bývá obvykle. Je to velká škoda, letošní ME by si větší účast jistě zasloužilo. I z tohoto hlediska byla naše vícečlenná výprava hodnocena velmi kladně, oproti minulým rokům zde máme 6 závodníků, a tento nárůst počtu našich konkurenceschopných závodníků neušel pozornosti ani předsednictvu C.E.C.

Ale teď už k výsledkům dráhové části. Oč nižší je tu počet závodníků, o to vyšší závodní kvalitu tu všichni předvádějí. Na nejlepší umístění dosáhla na nejkratší trati 300 m time trial naše juniorka A Klára Prokopová, která získala 8. místo. Velmi dobrého výsledku dosáhl v konkurenci 27 závodníků i Matěj Pravda na 500 m, kde skončil 12. a potvrdil tak své výborné sprintérské kvality. Vysoko se dá hodnotit i 21. místo Matěje Krupky v nejtěžším závodě ME - vyřazovačce/bododvačce na 10 000 m, který navíc absolvoval po pádu v předchozím dni ve vyřazovačce. Ale i výkony ostatních našich účastníků jsou na dobré úrovni. Za velmi silnou, byť ne příliš početnou, špičkou juniorů A nijak nezaostává Lukáš Vevera, který měl např. trať na 1000 m vydařenou, skončil zde 15. Filip Adlt na všech závodech, které tu zatím absolvoval, ukázal, že místo v reprezentaci mu právem patří. Jezdí nebojácně, udrží se v kontaktu s balíkem závodníků, stejně jako Ondřej Suchý, který se na dráhové části rozjížděl na část silniční, která by měla být jeho doménou. Na dráze zajel Ondřej dobrý výsledek zejména na 500 m trati - 24. místo. Našim dráhovým vytrvalcům se trochu překvapivě povedla i nejdelší sprintérská trať na 1000 m. Zde skončil M. Krupka na 23. místě a Filip Adlt na místě 27. Nejlépe se podle předpokladů umístil na 1000 m M. Pravda - 19. místo. A opět - o vyrovnanosti celého startovního pole v seniorech hovoří i to, že odstupy jednotlivých závodníků se počítaly na setiny a tisíciny. Jen v rozjížďkách se do 1,8 vteřiny vešlo celkem 24 závodníků.
Dobře zajeli naši senioři i štafetu. Není dobré se nechat zmást výsledky. Naši sice skončili na posledním místě, ale měli trochu smůlu na los, který je přiřadil do velmi silné rozjížďky. Jejich čas byl však skoro stejný jako čas postupující štafety Rakouska z druhé rozjížďky.

Ve středu byl na programu volný den, závodníci si při tréninku vyzkoušeli silniční okruh, který je prakticky stejný jako ovál v Otrokovicích, jen o cca 2 metry širší. Podle časů v tréninku se ukazuje, že půjde o velmi rychlý povrch, na kterém se budou jezdit jistě dobré časy. Nejde sice o typický okruh ME, protože je to pravidelná trať, zatímco doposud vždy byly okruhy nepravidelné, popř. s lehkým sklonem (např.vloni v San Benedettu), ale závody i na něm budou určitě zajímavé.

V Almere je bruslařský areál jen rok starý. Dráha i silniční okruh mají perfektní asfaltový povrch

Ludmila Krupková

Přílohy: