Kolumbijci podrtili svět, padaly i světové rekordy

Mistrovství světa v kolečkovém rychlobruslení skončilo v sobotu maratonem. Velkého festivalu špičkových výkonů se zúčastnili sportovci z 50 zemí i tisíce fanoušků. Dráhová část se konala v Ascoli Picenu, silniční pak v přímořském San Benedettu del Tronto. Suverenně nejúspěšnější zemí byla Kolumbie, která získala skoro 5x více medailí než druhá Itálie. Byly vidět napínavé souboje, bolavé pády, světové rekordy, radost i slzy. Italští pořadatelé střídali skvělé a horší momenty, nutno přiznat, že nezřídka panoval při soutěžích zmatek. Nad kolečkovým bruslením teď visí velký otazník. Byli členové mezinárodní olympijské federace, kteří letošní MS brali jako předváděcí akci tohoto sportu, spokojeni a doporučí ho na olympijské hry? To je velká otázka.
V sobotu večer proběhlo na dráze v San Benedettu slavnostní ukončení s doprovodným programem. Mimo jiné i předáním vlajky do rukou belgického delegáta, jakožto zástupce země organizující příští MS. A hlavně vyhlášení soutěže zemí. Nejlépe dopadla Kolumbie, která s 24 zlatými, 12 stříbrnými a 5 bronzovými medailemi suverénně předčila všechny ostatní. Druhá skončila Itálie (5/13/8) a třetí Korea (4/4/9).
MS vyvrcholilo poslední den atraktivním městským maratonem v San Benedettu. Kromě Matěje Krupky a Matěje Pravdy na něj přijeli z České Republiky ještě Ondřej Suchý a Filip Adlt. Měli jsme tak na startu čtyři reprezentanty.
Organizátoři vybrali trať na jedné z hlavních tříd San Benedetta, vedoucí kolem moře. Vypadalo to podobně, jako pražský závod Lifeinline tour. Jen povrch byl o dost horší. Asfalt, po kterém se dalo pohodlně jet, byl jen asi 1,5m široký pruh uprostřed vozovky, jinak byl velmi hrubý s hlubokými výmoly. V některých místech se organizátoři snažili díry zalít asfaltem, který bohužel ještě nebyl ztvrdlý, a tak byl spíše na škodu než k užitku, protože se do něj bořila kolečka a kusy se povalovaly jako štěrk všude po cestě.
Na start seniorského závodu se postavilo přes 100 závodníků. Ihned po startu borci na čele nastolili velmi vysoké tempo, celou dobu se jelo přes 40km/h. Závodní pole se brzy natáhlo a kvůli nekvalitnímu povrchu bylo těžké se dostávat do přední části balíku. Orientaci znepříjemňovaly navíc prudké otočky. Z balíku postupně odpadávali jednotliví závodníci a někdy i celé skupiny. Pokud někdo zaostával o určitý kus za hlavním balíkem tak byl rozhodčími vypískán, pro zachování pořádku a orientace v závodním poli.
Z našich se nejdéle udrželi Ondřej Suchý a Matěj Pravda, kteří skončili ve stejné skupince, ještě se závodníkem z Japonska. O skupinu dřív vypadl Matěj Krupka a před ním ještě Filip Adlt. Ve strhujícím finiši nakonec vyhrál Beličan Bart Swings, před druhým Kolumbijcem Andresem Munozem a třetím Francouzem Ewenem Fernandezem. Zbytek pořadí byl až dosud neznámý, protože se nikde nedaly najít celkové výsledky.

Druhému dni závodění na silnici dominovala mužská bodovačka na 10km. České barvy hájil jen Matěj Krupka a vyjel si nakonec velmi dobré 26. místo. Závod byl těžký, hlavně díky silnému dešti. Perfektní spolupráci ukázalo francouzské duo Alexis Contin a Ewen Fernandez, kteří rozjeli vysoké tempo. Nejprve se utrhl z balíku Fernandez, byl to rozhodující okamžik celého závodu, a nakonec a ním vyrazil i Contin a nasbíral body na druhé místo. Třetí skončil Holanďan Gary Hekman z Nizozemska.
V pátek dopoledne byly pak závody kvůli přetrvávající vichřici a dešti zcela odloženy. V některých ulicích San Benedetta bylo až 30 centimetrů vody a podjezdy pod tamní železnicí naprosto zatopené. K večeru se ale počasí umoudřilo a tak se mohlo opět závodit. Pořadatelé se ale tentokrát opravdu ukázali, když bahnem zaplavený okruh stihli do začátku prvního závodu vyčistit.
Muži začali s rozjížďkami sprintů. Bohužel postupovali pouze první dva ze všech 16 rozjížděk na což doplatil i Matěj Pravda, který nastoupil vedle špičkových světových sprinterů, Francouze Gwendala Lepiverta a Marka Horstena z Nizozemska. Držel se sice do posledních metrů na postupové druhé pozici za Francouzem, ale v posledních metrech cílové rovinky ho na telemark předjel Horsten. Pravda tak bohužel skončil sice s velmi dobrým časem, ale jako první z nepostupujících na 33. místě.
Podobnou smůlu do rozjížďky měl i Matěj Krupka, který do závodu nastoupil přesto, že se specializuje na delší tratě. Vedle dvojice výborných sprinterů z Německa, Matthiase Schwierze a Ettiena Ramaliho moc šancí neměl. Nakonec obsadil 39. pozici z 51 závodníků. Z celkového vítězství a titulu mistra světa se radoval Michel Mulder z Nizozemska před Gwendalem Lepivertem a Američanem Justinem Stellym.
I během štafet byly vidět napínavé souboje. Ve skvělém světle se jako už mnohokrát v minulosti předvedl Belgičan Bart Swings, který výborným finišem dotáhl na posledním úseku ztrátu asi 15 metrů a získal nakonec pro belgickou štafetu zlato.