Komentář Lídy Krupkové k silniční části MS

Jezdí se na okruhu v San Benedettu, který je podle mého jeden z nejlepších, na jakých jsme jezdili. Organizace se oproti dráhové části zlepšila, ale bohužel dle odkazů z domova je stream občas nedobrý.
Včera se jezdily sprinty na 200 m a už v rozjížďce byl vytvořen nový světový rekord v kategorii mužů (I. Fernandez ze Španělska), který byl však ve večerním finále ještě překonán stejným závodníkem. Zatím neoficiální čas je 15,879 s. Do závodu nastoupil Matěj Pravda, který zajel velmi slušný čas 17,136 s, který stačil na další umístění do 30 nejlepších. Skončil na 26. místě. Po jeho 17. místě na 1000 m na dráze jde o další velmi dobrý výsledek.

V ženách slavila vítězství Victoria Rodriguez z Argentiny -17,594 s. V juniorech vyhrál Juan Camilo Perez (COL) – 16,364 s, mezi juniorkami se nejrychlejší ženou stala jeho reprezentační kolegyně Yesenia Escobar s časem 17,740 s.

Ve večerních závodech na 20000 m eliminačních jsme měli již naše oba zástupce. Matěj Krupka zkusil, zda mu síly i při léčbě zánětu stačí na tempo, které tu rozhodně není pomalé a Matěj Pravda šel do závodu s tím, že by mu mohl v závodě pomoct, pokud si to situace vynutí. Tempu stačili nakonec oba dva, což bylo dobré. Matěj Krupka se pohyboval v první polovině balíku, neměl problém i přes zdravotní handicap s tempem závodu a jel až do svého vyřazení velmi dobrou jízdu. Stačila však malá chvilka nepozornosti, kdy při výjezdu ze zatáčky do cílové rovinky se postrkal s Belgičanem Ferre Spruytem a ztratil tak rychlost při boji o vyřazení. Závodní štěstí se k nám ale tentokrát obrátilo zády, protože tím, kdo ho nakonec předjel na cílové čáře, byl náš druhý reprezentant Matěj Pravda. Ten však chybku zopakoval hned v následujícím kole a už mu nestačil ani rázný záběr v cíli. Skončili tak na 39. a 40. místě, ale zejména Matěj Krupka očekával přeci jen lepší umístění. Závod a zejména taktická týmová chyba při vyřazení našeho prvního reprezentanta je sice tvrdým poučením, ale zároveň výbornou podnětem pro další trénink.
Závod na 20000 m E vyhrál ve strhujícím finiši Bart Swings (BEL), před F. Francolinim z Itálie, na třetím místě skončil zde výborně jezdící A. Contin (FRA). V závodě poprvé výrazně dominovali evropští závodníci.
Ve stejném závodě žen dominovaly Kolumbijky: první místo obsadila Carolina Upugei, 3. v cíli skončila i u nás známá Kelly Martinez. Mezi ně se vklínila letošní domácí hvězda Francesca Lollobrigida. Závod byl poznamenám množstvím napomínáních a byl velmi tvrdý.
V juniorech, kteří měli na programu 10000 m bodovacích zvítězil Lee Sang Cheol (KOR) opět neoficiálně v novém světovém juniorském rekordu.
První tři místa v juniorkách na stejné trati obsadily mimoevropské závodnice: 1. Fabiana P.Arias (COL), 2. Kuan Ying-Jung (Tchajwan) , 3. Yu Ga-Ram (KOR).