V Itálii první finále - 300m vyhrál Kolumbijec, 15km vyřazovačku Novozélanďan

Matěj Pravda

Tvrdé souboje, těžké pády, zmatky organizátorů a zároveň pozorné oči členů Mezinárodního olympijského výboru, kteří určí šance kolečkového rychlobruslení jako možného olympijského sportu. A samozřejmě i první zlaté medaile, které však šly do zámoří - tak skončil první ostrý závodní den na MS v kolečkovém rychlobruslení v italském Ascoli.

V sobotu večer byly na programu finále časovky na 300m a bodovačky-vyřazovačky na 10km pro juniory, u seniorů pak vyřazovací závod na 15km. Hned první závod skončil velkým překvapením, když v kategorii juniorek vyhrála 15ti letá domácí Linda Rossi před až o 4 roky staršími závodnicemi z celého světa. Finále byla velmi napínavá a vůbec nebylo jisté, kdo vyhraje. Hodně závodníků si oproti rozjížďkám polepšilo, ale hodně také pohoršilo. V seniorské kategorii předvedl výrazné zlepšení Joseba Fernandez ze Španělska, který se kvalifikoval jako 8., ale skvělým výkonem skočil až na druhé místo. Vyhrál Kolumbijec Pedro Causil.

Při dlouhých tratích se začaly ukazovat první nedostatky organizátorů. Závodníci často nedostali žádné informace ohledně bodovacích či vyřazovacích kol s ujištěním "to uslyšíte". Při závodu seniorek to došlo tak daleko, že se start musel třikrát opakovat kvůli těžkým pádům, způsobených pravděpodobně velkou nervozitou závodního pole. Při opakovaných startech se už ani neřadilo na start a mezi závodnicemi panoval zmatek.

Tyto organizační problémy jsou velmi nepříjemné hlavně kvůli přítomnosti členů Mezinárodního olympijského výboru (IOC), kteří mají letošní MS jako klasifikační prostředek pro výběr nových olympijských sportů. Kolečkové bruslení má šnaci se dostat na olympiádu, ale všechno musí perfektně klapat.

Vyřazovací závod mužů na 15km, na který nastoupilo 36 finalistů, už byl technicky v pořádku a opravdu se bylo na co koukat. Brzy po startu upadla belgická hvězda Bart Swings. Rychle se ale zvedl a početný balík dohnal. Během závodu bylo ještě několik pádů, při kterých se divákům tajil dech. Nejhůře dopadl Američan Harry Vogel, která skončil se zlomeným zápěstím a vykloubeným ramenem.

Hlavní favorité, kromě zmíněného Swingse byli Ital Fabio Francolini a Novozélanďan Peter Michael, který loni vyhrál WIC v Ostravě. Na prvních dvou zmíněných bylo vidět, jak se navzájem hlídají a když Swings vyrazil dvě kola před cílem těsně následovaný Francolinim, tak se čekalo, že si to o titul rozdají jen oni dva. V posledním kole se Francolini dostal před Swingse, na toho se ale dotáhl ještě Michael, kterému se nakonec během posledních 100m podařilo předjet oba Evropany a mohl se tak radovat ze zlaté medaile.

V neděli ráno se začalo se seniorskými rozjížďkami na 500m. V rozjížďkách byly vidět veliké rozdíly mezi závodníky- favorité, jedoucí na půl plynu šetřili síly. Za ČR nastoupil Matěj Pravda, kterému se z rozjížďky s přehledem podařilo postoupit dál. V osmifinále měl jako soupeře sprintera z Koreje, G. Cuncu z Itálie a J. Stellyho z USA. Ve svém osmifinále dojel sice o kousek poslední, ale díky slušnému času skončil nakonec na 26. místě. Během dalších jízd se do večerního finále probojovali Kolumbijci Andrez Munoz a Pedro Causil, kteří předvedli úžasné jízdy i teamovou spolupráci, dále Francouz Gwendal Lepivert a Němec Matthias Schwierz.
Rozjížďky na dlouhé tratě byly podobné jako včera. Senioři, kteří tentokrát jeli 10km bodovačku/vyřazovačku zvýšili tempo - do finále postupovalo jen 15 závodníků z každé rozjížďky. Matěj Krupka si vedl zprvu velmi dobře, bohužel se nechal v jednu chvíli odpárat švýcarským závodníkem a ztrátu už se mu pak nepodařilo dojet. Matěje bohužel trochu trápí zdravotní potíže, které mohou částečně ovlivňovat výsledek. Nakonec si ale dojel pro 18 místo v rozjížďce a celkově skončil na slušné 36. pozici.