ME 2022

Dvě zlaté, jedna stříbrná a tři bronzové medaile, taková je bilance českého týmu rychlobruslařů na letošním ME v kolečkovém rychlobruslení v italské Aquile.

Česká výprava zaznamenala nejúspěšnější výpravu ve své historii, především díky výkonům Metoděje Jílka, který získal 2 evropské tituly (5km vyřazovací na dráze a 5km bodovací na silničním okruhu), jednu stříbrnou (8km vyřazovací na silnici) a 2 bronzy (5km bodovací na dráze a štafeta). Individuální medaili získal také Adrian Vajanský, a to bronz ve sprintu na 100m. Oba pak získali ještě bronz ze štafetového závodu se svým kolegou Markem Procházkou. Všichni tito závodníci patří do kategorie dorostenců a doufáme, že své výkony potvrdí i ve starších kategoriích.

V dorosteneckých kategoriích pak stojí za zmínku určitě i 2 čtvrtá místa Adriana Vajanského (200m dual TT a závod na 1 kolo na silničním okruhu), 5. místo Jakuba Kovaříka, 9. místo Johany Prachárové a 10. místo Marka Procházky (všechno 5km bodovací závod).

Skvělé výsledky nezajížděli jen dorostenci. V juniorech stojí za zmínku výkony Lukáše Přibíka, který zajel 5. místo v závodě na 500m, 7. místo na 200m trati a 8. místo na 100m. Jan Hořák ve svém prvním závodě v kategorii juniorů pak zajel 10. místo v závodě na 10km pts/elim.

Dobře se vedlo i našim seniorským závodníkům a závodnicím. V kategorii mužů byl nejúspěšnější Tomáš Bohumský a jeho 5. místo v závodě na 100m. Do top 10 se vešel i Radek Fajkus v závodě na 200m dual TT, kde skončil 10. Oba dva pak společně se Zdeňkem Sejpalem zajeli i 5. místo ve štafetovém závodě. V kategorii žen byly výsledky podobně vydařené, a to i přes to, že všechny naše seniorky jsou v této kategorii teprve prvním rokem. Nejvíce vydařený byl bodovací závod na silničním okruhu, kde jsem v top 10 měli hned dvě závodnice. Kateřina Kainová zajela 5. místo a Lucie Korvasová 9. místo. Kateřina Kainová zajela top 10 ještě v 10km pts/elim závodě na dráze, kde vyjela 10. místo. Štafeta seniorek pak vybojovala 7. místo.

Celkově tedy šlo o úspěšnou výpravu, což potvrzuje i celkové 6. místo v medailovém žebříčku národů, kde jsme za sebou nechali tradičně silné země jako je například Německo

Kompletní výsledky lze najít zde: https://www.europeanws2022.it/results/