Evropský pohár po polovině závodů

Evropský pohár je seriálem dráhových závodů pořádaných Evropskou bruslařskou federací jako akce na klubové úrovni. EC se stal v průběhu pěti let velmi prestižní závodní záležitostí. Od prvního ročníku v roce 2011 jeho význam a úroveň velmi vzrostla. Základní myšlenkou, která vedla k založení tohoto seriálu, byla potřeba setkávání se závodníků nejen jednou v roce na Mistrovství Evropy. To se totiž ukázalo jako nedostačující vzhledem k celosvětové konkurenci. I když už tehdy tu byly některé velké závody, jichž se účastnilo kolem 1000 závodníků všech kategorií (3dráhy, Gross-Gerau), nebyla v přípravě bruslařů zakotvena pravidelná závodní kontrola výkonnosti v rámci evropské konkurence.
Přes trochu nadsazený model zhruba 14 závodů v minulých letech až po dnešní dobrý systém devíti závodů se dá říci, že se na poli inline rychlobruslení podařilo ustálit velmi kvalitní systém závodů jednoznačně vedoucí ke zvýšení zájmu a výkonnosti závodníků.

Dokládá to i již druhým rokem početná výprava z Jižní Ameriky - Mekky in-line rychlobruslení, kteří nechtějí ponechat svou evropskou konkurenci bez povšimnutí. Především kolumbijská výprava v čele s národním týmem dodává Evropskému poháru punc světovosti a velmi přispívá k růstu výkonnosti a taktické vyspělosti a dovednosti evropských závodníků. Jak už to bývá, je-li někde dobrá konkurence, nalákají se i další. A tak můžeme postupně pozorovat i podstatně zvýšený zájem o Evropský pohár u nejsilnějších evropských zemí jako je Itálie a Francie, které tradičně závody v Německu, Belgii nebo Holandsku spíše ignorovali (doma měli konkurenci vysokou, nebylo třeba jezdit do zahraničí). Letos se však již například na závodech v Aréně Geisingen účastnila italská výprava i s docela malými závodními nadějemi v žákovských kategoriích.
Zdá se tedy, že i evropské velmoci pochopily smysl tohoto seriálu a zároveň tím významně pozdvihly úroveň jednotlivých závodů ve všech kategoriích.

Čeští závodníci jsou tradičními účastníky Evropského poháru od jeho začátků. V minulých letech jsme tu zaznamenali výrazné úspěchy. V roce 2013 se podařilo získat nejen první dílčí medaile na jednotlivých závodech, ale v roce 2014 dva závodníci z pražského bruslařského oddílu KSBM Praha získali i první medaile v celkovém hodnocení EC. Našimi prvními medailisty se tak stali Tereza Bohumská (1. na dlouhých tratích a 2. na sprintech) v kategorii kadetek a Matěj Krupka - 3. místo na dlouhých tratích v hlavní kategorii mužů.

V letošním roce se zdá, že bychom mohli na tyto významném úspěchy navázat. Přestože výrazně stoupl počet účastníků (v každé věkové kategorii je kolem 150-200 závodníků), máme nyní, po polovině seriálu na medailové pozici Andreu Lokvencovou ze stejného mateřského oddílu KSBM Praha, jezdící zároveň za tým CadoMotus Czech Junior Team. Andrea je nyní na 3. místě v kategorii kadetek na dlouhých tratích.

Bez ambicí na další zlepšení postavení nejsou ale rozhodně i naši další závodníci: Jan Přibík (CadoMotus Czech Junior Team/KSBM Praha) je jak na dlouhých, tak i krátkých tratích v kategorii kadetů na 17. místech, jen těsně za ním je i jeho oddílový kolega Lukáš Brabenec (18.+20. místo) a trojici nadějných kadetů uzavírá Radek Fajkus (CadoMotus Czech Junior Team/KSB Benátky n.J.) na 25. a 33. místě.

Mezi dívkami v Juniorkách B (16-17 let) si vede velmi dobře na krátkých tratích Tereza Bohumská (KSBM Praha) která kvůli nemoci odjela jen dva závody a i přesto je nyní na výborné 16. pozici. Velmi dobré výsledky ve stejné kategorii podává i Michaela Sejpalová (KSB Benátky n. J.), která je na dlouhých tratích 21. a na krátkých na 19. pozici.

Do dvacítky nejlepších se zatím vešel i ve velmi nabité kategorii Juniorů A (18-19 let) Jaroslav Klícha ((CadoMotus Czech Junior Team/KSBM Praha), který má lepší výsledek zatím na dlouhých tratích - 18. místo v průběžném pořadí.

Evropský pohár je za půlkou. Nyní nás čekají závody v rakouském Wörglu (5.-7. 6.), kde vzhledem k tomu, že o měsíc později se tu koná Mistrovství Evropy, budou jakousi generálkou s vysokou účastí. Pro Kadety (14-15 let) je pro změnu vrcholem sezóny Cadett Challenge v Geře (19.-21. 6.), kde se také jistě sejde velká konkurence. Předposledním závodem EC je zastávka v italském Bellusco (27.-28.6.) a finále se koná na krásném stadionu v belgickém Zandvorde (14.-16.8.). Doufejme, že v Belgii budeme moci zatleskat i nějakému pěknému českému úspěchu.

Informace o Evropském poháru najdete na webových stránkách seriálu https://europeancupinline.eu

Autoři fotografií: L. Krupková, R. Fajkus