Mistrovství Evropy 2021

1 zlatá, 2 stříbrné a 3 bronzové medaile.
To je výsledek letošní výpravy českého týmu na ME do Portugalska. Ale ne jen to - Musí se zmínit i všechny ostatní výkony, které členové reprezentace na této akci předvedli. Naše výprava se skládala celkem z šestnácti závodníků a dvou trenérů. Osm dorostenců a dorostenek, pro které to byly první závody v reprezentačních dresech, 4 juniorky, 1 junior a 3 senioři. Služebně nejstarší zde byl Michal Prokop, pro kterého bylo letošní ME již desáté. Už od začátku bylo jasné, že letošní mistrovství bude trochu jiné. Všudypřítomný Covid, nespočet omezení, a také skoro 2 roky s naprostým minimem závodů. Samotné konání ME bylo oficiálně potvrzeno až necelých 6 týdnů před začátkem konání akce.

Dorostenky a dorostenci - v této kategorii byla absence závodů v posledních dvou sezónách znát nejvíce. V závodním poli byla často cítit nervozita a hlavně méně zkušeností se závoděním v rychlostech, v jakých se zde jezdilo. To bohužel vedlo k velkému množství pádů, které se nevyhnuly ani našim závodníkům.
Veronika Říhová zajela svůj nejlepší závod ve sprintu na 100m, ve kterém se jí podařilo dostat do semifinále a umístit se na výborném 9. místě.
Johana Stodolová bojovala jak ve sprintech, tak na dlouhých tratích. Na 500m+d se jí podařilo dostat do čtvrtfinále a umístila se na 14. místě. Jen o příčku níže se pak umístila v bodovacím závodě na 5km. Svůj nejlepší závod však zajela ve vyřazovacím závodě na silnici, kde obsadila 13. místo
Viktorie Hanzelková jela výborně v team sprintu na 500m, kde s Janem Hořákem postoupili do semifinále, kde vybojovali 7. místo. Získala 15. místo v závodě na 200m dual TT i v bodovacím závodě na silnici.
Jesika Forstová - Jesika si ve svém prvním startu na ME vyjela krásné 14. místo. Hned v dalším závodě, v rozjížďkách na vyřazovací závod, se však připletla do těžkého pádu. Následný převoz do nemocnice a rentgen však potvrdil zlomeninu, která pro Jesiku znamenala konec závodění a možnosti dalších skvělých výsledků. Po zbytek ME však byla oporou českého týmu na tribunách.
Adrian Vajanský - Adrian získal svůj nejlepší výsledek na trati 500m+d, kde se mu podařilo dostat až do finále, které se mimořádně jelo v 5 závodnících. Tam skončil pátý, ale již finálová účast v takovém závodě je ohromným úspěchem. Adrian měl skvělý výsledek i na 200m dual TT, kde postoupil do finále a získal 11. místo. Stejné umístění měl i v závodě na 100m
Jan Hořák - Honza měl dobře rozjetý bodovací závod na dráze, kde se bohužel připletl do pádu a závod nakonec nedojel. Hned v druhém závodě na 5km vyřazovací dojel na 11. místě. V obou dlouhých silničních závodech pak dojel 14. Dobře si počínal i v team sprintu s Viktorií Hanzelkovou, kde se dostali do semifinále a získali 7. místo
Jakub Kovařík - Kuba si v těchto závodech vedl velmi dobře. Ač nemá tolik zkušeností, tak bojoval statečně a odměnou mu je výborné 9. místo v bodovacím závodě na silnici
Metoděj Jílek - Další z těžkých smolařů výpravy. Ve svém debutovém závodě si počínal velmi zkušeně a pohyboval se vpředu balíku. Během první části závodu se mu podařilo získat 4 body. Bohužel před poslední částí závodu, kde se chystal urvat další body před ním upadl soupeř a Metoděj se neměl šanci vyhnout těžkému pádu. I tak závod s bolestmi dojel a skončil pátý. Následné lékařské ošetření a hospitalizace ukázalo, že si Metoděj při závodě zlomil klíční kost a musel bohužel odletět domu pro další ošetření. K zisku vysněné medaile mu chyběl jediný bod.

Juniorky a Junioři
Kateřina Kainová - tahoun letošní výpravy získala celkem 2 stříbrné (10km pts/elim a 500m+d team sprint) a 3 tříbrné medaile (vyřazovací závod, 1km a štafeta). K tomu ještě 4. mmísto z bodovacího závodu na silnici. Kačka na ME přijela ve skvělé formě a svými výsledky motivovala i ostatní členy výpravy. Na silnici už se bohužel projevila únava z náročného programu, ale i přes to Kačka statečně bojovala. Dobře jela i závěrečný maraton, kde ve spojeném závodě se seniorkami dojela 17.
Lucie Korvasová - Lucka si zde vyjela svou prvním medaili na ME v závodě štafet. Skvěle si počínala i v závodě na 1000m, kde skončila 4., či 8. místem v bodovacím závodě na silnici. Výbodně jela také maraton, kde dojela 21. Lucku bohužel rozhodil pád hned v prvním závodě a další těsně po projetí cílem na kilometrové trati.
Jana Bohumská - I Jana si odváží z tohoto mistrovství medaili ze štafety. Nejlepším individuálním výsledkem bylo 11. místo v závodě na 100m.
Markéta Fajkusová - Také členka bronzové štafety. Markéta ukázala ohromného teamového ducha, když pomohla Kačce k postupu v semifinále na 1000m, když nikdo ze soupeřek nechtěl táhnout. Vzhledem k postupovému klíči, kde postupuje jen 1. z rozjížďky přímo a 6 nejlepších časů z obou semifinálových jízd, za to Markéta vzala a umožnila Kačce postoupit s časem i když jí to stálo všechny síly. Nejlepším výsledkem byla 10. příčka v závodě na 100m a 2x 11. místo v závodech na 200m TT a 500m+d
Lukáš Přibík - Lukáš získal během tohoto mistrovství první individuální titul Mistra Evropy pro české barvy. V závodě na 100m ukázal záda všem soupeřům a dojel si pro zlato. Stříbro pak vybojovali s Kačkou Kainovou v teamovém sprintu na 500m+d. Výborně si vedl i v závodě na 500m+d, kde skončil sedmý, či v závodě na 200m TT, kde po uklouznutí skončil těsně pod finálovou účastí na 9. místě.

Senioři:
Tomáš Bohumský - První rok v kategorii seniorů byl pro Tomáše velká zkouška. Nejlepší výsledek získal v závodě na 1000m, kde si vyjel skvělé 10. místo
Prokop Stodola - I pro něj byl letošek prvním rokem v hlavní kategorii. Prokop získal nejlépe 19. místo v závodě na 1 kolo na silnici a na 500m+d. Dobře si vedl i v maratonu, kde dojel v hlavním balíku na 33. místě.
Michal Prokop - Pro Michala to bylo již desáté mistrovství Evropy. Ačkoli už má dostudováno a v současné době chodí do zaměstnání, tak předváděl skvělé výkony. Jeho nejlepším závodem bylo 13. místo v bodovacím závodě na silnici, když ve velice rychlém závodě dojel do cíle jako pátý, bohužel bez bodu. Dobře si počínal i v obou dlouhých závodech na dráze, kde získal 15. a 16. místo. V maratonu pak dojel v početném závodním poli 21.

Letošní ME bylo velmi těžké nejen fyzickými výkony, ale i na psychiku. Vzhledem ke covidové situaci v Portugalsku bylo potřeba velmi přísně dodržovat pravidla a opatření, mezi které patřilo neustálé nošení respirátoru jak uvnitř, tak venku, průběžné testování, život v bublině a omezení pohybu v podstatě jen na sportoviště a hotel. Vysoký počet těžkých pádů a pádů obecně - zahrnujícími i týmové kamarády také na pohodě před závodem nepřidalo. Přesto to vše členové reprezentace zvládli a vydali ze sebe to nejlepší.

Poděkování patří také všem, kteří se na úspěších týmu podíleli - ČSKB za zajištění výpravy, rodičům a klubovým trenérům z KSBM Praha, Inline Veselí, RTS Praha a Inline Akademie, kteří závodníky připravili. Poděkování také patří těm, kteří nás přijeli na závody podpořit na místě, i když se závody konaly oficiálně bez diváků.

Musím také poděkovat za veškerou pomoc Pavlu Zajptovi, který nás nenechal polevit v dodržování proticovidových opatření, abychom neskončili jako olympijský let.

Matěj Pravda
Trenér reprezentace