Mistrovství Evropy 2019 Pamplona

Máme za sebou druhý vrchol letošní sezóny v podobě Mistrovství Evropy a stejně jako loni, i letos se podařilo přivést cenné kovy. Konkrétně zlatou medaili za štafetu juniorů, stříbro Kateřiny Kainové z eliminačky a bronz ze štafety dorostenek.

Do Pamplony odcestovalo celkem 12 reprezentantů za doprovodu reprezentačního trenéra Matěje Pravdy a předsedy ČSKB Martina Máčela.
Zastoupení jsme měli téměř ve všech kategoriích:
Dorostenky - Kateřina Kainová, Markéta Fajkusová, Lucie Korvasová a Jana Bohumská.
Dorostenci - Lukáš Přibík
Junioři - Tomáš Bohumský, Radek Fajkus, Zdeněk Sejpal, Prokop Stodola a Jan Přibík
Seniorky - Andrea Lokvencová
Senioři - Michal Prokop

V kategorii dorostenek předváděly holky skvělé výkony. 11 umístění v TOP 10 završené bronzem ve štafetě a stříbrem Kačky Kainové ve vyřazovačce na dráze. Skvěle si počínala také Lucka Korvasová, které se nejvíce povedla eliminace na silnici kde vyjela 4. místo. Markétin nejlepší individuální výsledek bylo 9 místo na 500m, kde do 8 členného semifinále nepostoupila o pouhou jednu tisícinu. Jana byla nejlépe 13. na 100m a 200m a dokázala hlavně skvěle zabojovat ve štafetě, když ji tým potřeboval.

V dorostencích se představil nejmladší člen výpravy Lukáš Přibík. Nejlepšího výsledku dosáhl ve sprintu na 100m, kde vyjel 9. místo. Zde mohl být určitě ještě výše, bohužel se špatně postavil na startu, a následně přejel čáru, což znamenalo diskvalifikaci za technický faul.

Skvělé výsledky předváděla pětice našich juniorů. Moment, kdy Zdeněk Sejpal v posledním kole štafety přesprintoval štafetu Itálie pro titul mistrů Evropy, snad utkví v paměti všem. Dařilo se však i individuálně. Radek Fajkus předváděl velmi dobré a vyrovnané výkony. Nejlépe skončil na 4. místě v závodě na 1 kolo. Zdeněk Sejpal měl na svém kontě taktéž jedno "bramborové umístění" a to v závodě na 10km pts/elim na dráze. Tomáš si také počínal skvěle se dvěma pátými místy v obou dlouhých dráhových závodech. Honzovi se nejvíce povedl závod na 1000m, ve kterém postoupil až do finále a skončil na 7. místě. Výborné výsledky zajížděl i Prokop, kterému se dařilo především na silnici. Postup do semifinále v závodě na 1 kolo mu vynesl celkové 8. místo. Za zmínku stojí také výkon Radka se Zdendou v team sprintu na 500m+d, kde se probojovali do finále. Po zdařeném startu, kdy se Radek dostal na první místo, však ve druhé zatáčce uklouzl a ztratil jak rychlost, tak pozici, kterou se už nepodařilo dohnat, a nakonec z toho bylo 4. místo.

Andrea Lokvencová, která je prvním rokem v kategorii seniorek se stále v kategorii trochu rozkoukává. Nejvíce se ji povedla eliminačka na dráze, kde skončila na 19. místě.

Zbývá náš jediný senior Michal Prokop, který nejlépe skončil 15. v bodovačce na silnici. Dobrý výkon předvedl také v náročném maratonu, kde se dlouho držel s první skupinou. Z 84 členného startovního pole dojel 29.

Chtěl bych poděkovat všem závodníkům za jejich výkony a odhodlání, se kterým do závodů nastupovali.

Poděkování patří také klubům (KSB Benátky n. Jizerou, KSBM Praha a In-line Veselí) a jejich trenérům za pečlivou přípravu závodníků.

Dále pak Jarmilu Hrůzovi za pomoc na místě a všem ostatním, kteří nás podporovali.

Nakonec ještě ČSKB za podporu, zajištění podmínek a materiálu závodníkům.

Matěj Pravda
Reprezentační trenér