World Roller Games Barcelona 2019

Druhé World Roller Games- mistrovství světa všech kolečkových sportů skončily a pojďme se podívat jak se vedlo českému týmu.

Česká unie kolečkových bruslí do Barcelony vyslala celkem 107 sportovců, trenérů a ostatních členů realizačního týmu a domů si veze 1 zlatou a 2 stříbrné medaile z inline hokeje. Dalšími sporty, kde jsme měli zastoupení byly skateboarding, inline alpine a inline freestyle.

Kolečkové rychlobruslení zde mělo juniorku Kateřinu Kainovou, juniory Prokopa Stodolu, Tomáše Bohumského, Jana Přibíka, Zdeňka Sejpala a Radka Fajkuse, seniorku Andreu Lokvencovou a seniora Michala Prokopa doprovázené trenéry Matějem Pravdou a Pavlem Zajptem.

Nejlepšího výsledku dosáhl Zdeněk Sejpal 6. místa v bodovacím závodě na 10km na silničním okruhu. Dále 7. místo Radka Fajkuse ze závodu na jedno kolo, dvě osmá místa jedno deváté a dvě desátá.

Oproti loňským dvěma výsledkům do top 10 jich letos bylo sedm, což značí velmi dobrý posun kupředu. Celkové výsledky českých závodníků a jednotlivých závodů přikládám v příloze.

MS letos silně ovlivnila snaha World Skate dostat náš sport více mezi lidi za pomoci "mobilní dráhy". Nápad dráhy, která se dá postavit kdekoli a následně rozmontovat a přesunout je dobrý, bohužel měl být otestován dříve, jak na MS. Dráha byla vyrobena z plechu, který se při zatížení prohýbal a jízda tak byla hodně nepříjemná a drncavá. Zatáčky netvořil plynulý oblouk, ale i rovné části, které způsobovaly rozhození závodníků ve vysokých rychlostech. Ani uvolňující se šrouby, které někdy i trčely na plochu zrovna na důvěře a bezpečnosti nepřidávaly. Další problém se ukázal po dešti- voda se spárami dostala pod dráhu a na rovinkách tento prostor nešel vysušit. Při jízdě se pak vibracemi voda dostávala zpět na dráhu, která v důsledku začala hodně klouzat. Vysychala i celý následující den, kdy se jezdily 500m seniorů. Nejlepší závodníci se snažili udržet na nohou a vypadali jako začátečníci.

Ačkoli všichni měli stejné podmínky, tak to nebyly podmínky hodné mistrovství světa a důstojné pro závodníky a jejich dlouhodobé úsilí.

Reportáže z MS:
silnice: https://f.io/oo_H6c4A
dráha: https://f.io/Gf3ElZI_