Mistrovství světa 2018

Letošní výprava se až na Michala Prokopa, který závodil jen na Maratonské trati skládala pouze z juniorů a juniorek. Přesto byla obrovským úspěchem pro český tým. Každý ze závodníků si zajel minimálně jeden skvělý výsledek, i když sem tam nás zastihla i smůla.

Kateřina Kainová- Kačka, jakožto benjamínek výpravy se ukázala skvěle hned v prvním závodě na 10km pts/elim. Po krásném postupu do finále se v balíku krásně pohybovala a dojela si pro 13. místo. I v ostatních závodech si však počínala velmi zkušeně. Vzhledem k tomu, že správně spadá do kategorie dorostenkyň a to ještě prvním rokem dává ohromné naděje do budoucna a jsem opravdu zvědavý, jak se jí povede na nadcházejícím MS. Zatím co na dráze jela parádně každý závod se na silniční části začala projevovat únava, a Kačce tak postupy do finálových jízd těsně unikaly.

Andrea Lokvencová- Andrea ukázala svou bojovnost hned v prvním závodě, kde vyjela zatím nejlepší český výsledek v individuálním závodě na MS- 7. místo. Dobře si vedla i na 500m a 1000m tratích. Ve vyřazovačce se dokázala tvrdým postupovým klíčem dostat do finále B a tam dojet jako třetí do cíle, čímž si vyjela celkové 15. místo. I na silnici bojovala opravdu statečně- 12. místo ve vyřazovačce a 16. místo v bodovačce. Andrea v průběhu MS bojovala i o nominaci na Olympijské hry mládeže, bohužel kvalifikace jí těsně unikla.

V juniorské kategorii chlapců jsme měli 4 závodníky. Ovšem jen dva z nich mohli nastoupit do kvalifikačních závodů na Olympijské hry mládeže (500m, 1000m a 5km elim). Po dlouhém rozhodování byli vybráni Tomáš Bohumský a Radek Fajkus.

Tomáš Bohumský- Na MS bojoval se staršími kolegy výborně. Nenechával si nic líbit a v závodech jezdil aktivně. Na dráze se mu nejvíce povedla vyřazovačka na 5km, kde si vyjel pěkné 15. místo. Dobře pak bojoval i na silnici a své umístění si vylepšil na 14. místo opět ve vyřazovačce. Jeho vrchol však přišel až v závěrečném maratonu. Tomáš se výborně zachytil nástupu Francouzů a s malou skupinkou poodskočil zbytku závodního pole. Z více jak 250 závodníků spojené kategorie juniorů a seniorů dojel celkově 12. a 3. z juniorů- tato kategorie se zde bohužel nevyhlašovala.

Radek Fajkus- Radek je nejlepší český sprinter a potvrzoval to na všech distancích. Ačkoli jak v závodě na 1000m, tak na 1 kolo na silnici skončil 17. a tudíž první nepostupující do dalšího kola, tak si nakonec vyjel úžasné 10. místo v závodě na 100m.

Zdeněk Sejpal a Jan Přibík- Kluci měli úžasný start do mistrovství. Hned první den v rozjížďkách na 10km pts všechny překvapili, když Zdenda svou rozjížďku vyhrál a Honza byl v té své třetí. Ve finále bohužel oba zastihla smůla- portugalský závodník zakopl, Honzu vzal sebou a Zdeněk přes oba hodil ukázkové salto. Přišli tak o velikou šanci, kdy i místní komentátorka je považovala za černé koně závodu. Náladu si ale oba dva vylepšili ve štafetovém závodě, kde je doplnil Radek Fajkus. Kluci dokázali z těžké rozjížďky postoupit přes hlavního favorita závodu- štafetu Kolumbie. Byl to moment, na který snad v životě nezapomenu. Kluci jeli naprosto úžasně a když se na tabuli rozsvítilo potvrzení jejich postupu, tak jásali všichni přítomní. Následovalo večerní finále, kvůli kterému Radek vynechal i své finále C vyřazovacího závodu. Kluci bojovali statečně, ale na první českou medaili z MS to přeci jen nebylo- skončili šestí.

Michal Prokop ve svém maratonu dojel s hlavním balíkem na 29. místě.

Já mohu jen říct, že jsem byl s celým průběhem MS velmi spokojený. Závodníci pojali velmi zodpovědný přístup a zároveň se chovali jako pohodová parta. Chtěl bych také poděkovat i jménem závodníků Martinovi Máčelovi, který, jakožto předseda svazu a manažer reprezentace, nejen zaručil perfektní logistiku, ale všem po celou přípravnou a dráhovou část MS i vařil. Poděkování patří samozřejmě i ostatním členům ČSKB a klubovým trenérům, kteří závodníky na MS připravili.

Matěj Pravda- reprezentační trenér