Halové MČR 2018, Nymburk

Zimní přípravu již tradičně zakončilo Mistrovství ČR v halovém in-line rychlobruslení. Konalo se v rámci Czech Indoor Inline Open (CIIO), závodu, který již podesáté pořádal pražský oddíl KSBM.

Centrální hala SC Nymburk, kde jsou sportovní fanoušci zvyklí sledovat spíše zápasy nejvyšší basketbalové soutěže, se v neděli 4. 3. 2018 proměnila v arénu pro 150 účastníků halového MČR.
Krásné zázemí přineslo opět krásnou podívanou ve všech věkových kategoriích.

V kategorii mužů se představil ve velmi dobré formě nejmladší účastník seniorské kategorie Matyáš Votruba, který podal nejvyrovnanější výkon a odnesl si celkové prvenství před Janem Hemerem (oba KSBM Praha) a bronzovým Michalem Prokopem (Heartbeat Inline).
Hlavní kategorii okořenil i německý závodník Max Keuche (GRV Grossenhain), který v závodě na 15 kol dojel třetí. Závody této kategorie byly letos velmi vyrovnané, zkušenost zde soupeřila s nastupující generací. Po více než dvou letech závodní pauzy jsme na palubovce v Nymburce viděli i zkušeného 20násobného mistra ČR Matěje Krupku (KSBM Praha), který si zde vyjel celkové 4. místo.

V kategorii žen se představila bohužel jediná závodnice - Tereza Bohumská (TJ Sokol Běchovice II.), která tak nemohla získat titul MČ. Závodila však ve spojené kategorii s juniorkami a i zde byly k vidění vyrovnané závody. Celkové prvenství v této spojené kategorii si odvezla právě Tereza Bohumská, před Andreou Lokvencovou (KSBM Praha), která se ale stala juniorskou halovou mistryní ČR pro rok 2018. Vicemistryní ČR v juniorské kategorii se stala Kateřina Mesteková (KSBM Praha). Třetí v rámci CIIO skončila slovenská závodnice Euridika Movčanová (RKIC Košice), která však ze zřejmých důvodů nemohla být v rámci MČR dekorována.

Zajímavé souboje jsme viděli ale ve všech dalších kategoriích. Svým výkonem zaujal např. junior Dominik Brzoň - vítěz všech tří tratí a zároveň tedy halový mistr ČR 2018 v kategorii juniorů, který zvítězil před svými oddílovými kolegy Janem Přibíkem a Lukášem Brabencem (všichni KSBM Praha).

V juniorských a dorosteneckých kategoriích jsme viděli vůbec velmi kvalitní výkony od všech účastníků. To samé lze ale napsat i o mladších kategoriích. Kvalita závodníků roste rok od roku, je potěšitelné, že především v žákovských kategoriích se rozšiřuje závodní špička i do dalších, méně tradičních oddílů. Zaujaly např. výkony mladých oddílů In-line Akademie a Bruslárna.cz, kde jsme viděli několik nových bruslařských talentů.
Mistrovské medaile tak letos putovaly do 8 oddílů.

10. ročník Czech Indoor Inline Open byl ale výjimečný ještě v jednom aspektu. Poprvé se závodů zúčastnilo větší množství dětí ve fitness kategoriích z nově vzniklých oddílů. Ukazuje se tak, že bruslení jako sport stále táhne a pokud se vytvoří správné zázemí, můžeme se v příštích letech těšit na rostoucí závodní pole.

Haloví mistři a mistryně ČR pro rok 2018:
Senioři (19 let a starší): Matyáš Votruba (KSBM Praha)
Seniorky - titul nebyl udělen
Junioři (17-18 let): Dominik Brzoň (KSBM Praha)
Juniorky: Andrea Lokvencová (KSBM Praha)
Dorostenci (15-16 let): Prokop Stodola (KSBM Praha)
Dorostenky: Kateřina Kainová (KSBM Praha)
Kadeti (13-14 let): Lukáš Přibík (KSBM Praha)
Kadetky: Veronika Říhová (KSBM Praha)
Žáci A (11-12 let): Adrian Vajanský (KSBM Praha)
Žákyně A: Aneta Hyttychová (In-line Akademie)
Žáci B (9-10 let): Jáchym Podlipský (TJ Sokol Běchovice II.)
Žákyně B: Zuzana Kovaříková (Bruslárna.cz)

Celkové výsledky na www.indoorinline.cz