Němec Felix Rijhnen a Peter Michael z Nového Zélandu dojeli do cíle Světového poháru ruku v ruce

OSTRAVA 18. 6. 2016 - Německé duo Katharina Rumpus a Felix Rijhnen triumfovalo v předposledním závodu World Inline Cup v Ostravě. Závod světové elity byl vrcholem dvoudenního festivalu inline bruslení na tradiční atraktivní trati v Ostravě-Porubě, kterého se zúčastnili sportovci z 15 zemí.
Páteční Večerní bruslení vyšlo báječně – byl příjemný teplý večer, a právě proto se letos zúčastnilo Večerní jízdy odhadem 1500 bruslařů. I sobotní počasí bylo k závodníkům velmi příznivé, avšak chvílemi teploty dosahovaly na slunci až 30 stupňů Celsia a velmi rychle jim bralo síly. Zhruba stovka dětí otevřela dopolední program a absolvovala dětské závody na tratích 1 a 3 km. V průběhu dne se jely i závody Hobby Desítka pro závodníky bez svazové závodní licence a po hlavním závodu World Inline Cup i Open Desítka, kde nastupovali i držitelé oddílových licencí.
V hlavním závodě World Inline Cup, který startoval ve 14 hodin, nastoupila k závodu téměř kompletní světová špička. První do závodu odstartovaly ženy a s odstupem 4 minut za nimi se na trať vydali muži. Již standardně se řešila otázka, ve kterém z jedenácti okruhů se podaří mužům dojet ženy. V předchozích ročnících se to vždy stávalo zhruba ve čtvrtém a někdy až v pátém okruhu. Letos již na začátku třetího okruhu bylo čtyřminutové „manko“ vymazáno. Ženy začaly letos poněkud rozvážněji, zato v mužském závodě se rozjelo hned od prvního okruhu doslova peklo. Možná to bylo způsobeno i tím, že se v Ostravě v letošním roce poprvé, po loňském propršeném závodění, nasazovala kolečka s průměrem 125mm a na rychlosti závodníků to bylo opravdu znát.
V závodu mužů se hned od začátku začalo startovní pole dělit. Již při vjezdu do druhého okruhu jelo na čele 6 závodníků Němec Felix Rijhen, Novozélanďan Peter Michael, Mexičan Mike Paer, Francouz Elton de Souza, Rakušan Christian Kromoser a Stefan DueSchmidt z Dánska. S drobným odstupem potom projížděla další skupina závodníků, ve které byl i český čtyřlístek: Ondřej Suchý, Michal Prokop, Matěj Pravda a Richard Kudělásek. Ve třetím okruhu došlo k dalšímu dělení, kdy nejprve Felix Rijhen ve stoupání na Hlavní třídě nastoupil svému týmovému kolegovi Peterovi Michaelovi, který si ho následně zkušeně dojel, nicméně došlo opět ke sjetí pětice závodníků na čele.
Po 19 kilometrech, v šestém z jedenácti kol nastalo již konečné dělení závodního pole, Felix Rijhen (GER) a jeho týmový kolega Peter Michael z Nového Zelandu, oba ze stáje Powerslide Matter šli do nechytatelného trháku a až do cíle pouze zvyšovali svoje téměř neuvěřitelně rychlé tempo. Cílovou čáru protli ruku v ruce s úsměvem ve tvářích a přátelsky se podělili o vítězství. Tím šťastnějším nakonec byl Felix Rijhnen, který si z Ostravy odváží zlatou medaili. Felix Rijhnen, který teď vévodí celkovému pořadí Světového poháru reagoval “Jsem velmi štastný, že jsem konečně ve Světovém poháru poprvé dosáhl na první místo. Městská trať pro mě byla výzvou a rychlý povrch mi vyhovoval. Těšíme se na účast v příštím roce.” Na třetím místě dojel v Ostravě Francouz Elton de Souza, kterému se podařilo v posledním okruhu ještě odjet dvojici Mike Paez a Stefan DueSchmidt. Nejlepším z Čechů byl Ondřej Suchý na osmém a Michal Prokop na jedenáctém místě.

V závodě žen se dlouho jelo relativně poklidným tempem a skupina všech favoritek se držela pohromadě. Do očekávaného souboje mezi Katharinou Rumpus z Německa a Novozelánďankou Nicole Begg však k radosti fanoušků kolem trati začala rázně promlouvat i česká reprezentantka Kateřina Novotná. Zhruba po polovině závodu se od čelní skupiny rázně odpoutaly právě Němka Rumpus a Kateřina Novotná a překvapivě nechaly za sebou Nicol Begg a zbylé závodnice. Poctivě se na čele střídaly a navyšovaly svůj náskok. V posledním kole závodu nakonec Němka Katce „cukla“ a naše Kateřina Novotná si dojela pro zasloužené stříbro za v pohodě finišující Katharinou Rumpus. Na třetím místě si dospurtovala do cíle Nicole Begg. Vítězná Rumpus závod okomentovala následovně: “Počasí i trať byly perfektní, podařilo se mi dosáhnout obou mých cílů, vyhrát zde v Ostravě a zároveň si tím pojistit vedení Světového poháru. Obojí se mi povedlo, takže jsem velmi spokojená.”

Výsledky WIC Ostrava 2016:

Muži
1. Felix Rijhnen (GER, Powerslide Matter World Team) 48:26.45
2. Peter Michael (NZL, Powerslide Matter World Team) 48:26.56
3. Elton De Souza (FRA, X-Tech International Team) 51:58.46

Ženy
1. Katharina Rumpus (GER, Powerslide Matter World Team) 1:01:36.31
2. Katerina Novotná (CZE, Czech National Team) 1:01:45.88
3. Nicole Begg (NZL, X-Tech International Team) 1:05:17.95

Na Hlavní třídu v Porubě se vrátí bruslaři ve dnech 13. a 14. srpna, kdy se koná vytrvalostní závod Ostrava Inline 12/24 h.