V Ostravě vyhráli J.Gegner a L. A. Moreno

Závody Světového poháru v rámci bruslařského seriálu Kooperativa LifeInLine Tour Ostrava vyhráli Jana Gegner z Německa a Venezuelan Leon Alfredo Moreno. Skvělého úspěchu dosáhla česká reprezentantka Kateřina Novotná, která byla druhá. Závod mužů ovládli Jihoameričané, když podium zaplnili tři reprezentanti Venezuely, čtvrtý byl Kolumbijec Acosta. Nejlepší z českého národního týmu mužů byl Ondřej Suchý, který v konkurenci 107 soupeřů spurtoval na 9. místě.

Závod žen ovládala až do čtvrtého okruhu devítičlenná skupina se všemi favoritkami. V pátém okruhu prudce zrychlila Novotná a zareagovat dokázaly pouze Gegner, Polka Aleksandra Goss a Lotyška Laima Kaufina. Tato čtveřice pak zvyšovala náskok před druhou skupinou v každém z 11 okruhů, ale bylo zřejmé, že všechny ženy ve vedoucí skupině sázejí na finiš. V něm podle očekávání vyhrála vynikající sprinterka Jana Gegner, o druhém místě Novotné před třetí Goss rozhodla až cílová fotografie. Novotná vybojovala při WIC v Ostravě druhé místo již potřetí.

„Byl to tvrdý závod, jsem moc spokojená s vítězstvím,“ uvedla vítězná Jana Gegner. „Vše jsem podřídila taktice – udržet se ve vedoucí skupině a rozhodnout ve spurtu. To se povedlo. Ostravský závod je moc pěkný a oceňuji výbornou organizaci. Mým cílem je vyhrát celý seriál WIC.“

Spokojena byla i Kateřina Novotná: „Byl to náročný závod. V pátém okruhu jsem chtěla otestovat soupeřky a rázem se skupina zmenšila na čtyřčlennou. Pak už nemělo smysl se pokoušet o únik, soupeřky byly silné. Svůj spurt jsem začala moc brzy, z druhé pozice jsem se propadla na třetí, ale dala jsem to na vůli.“

V závodě mužů již ve druhém okruhu vykrystalizovala dvacetičlenná vedoucí skupina, v níž měly zastoupení Venezuela, Brazílie, Rakousko, Polsko, Slovensko, Lotyšsko a samozřejmě v ní byli i všichni reprezentanti Czech National Teamu. Čtveřice Krupka, Suchý, Kudělásek a Pravda byla velice aktivní na čele, ale především početní Venezuelané všechny jejich pokusy o únik likvidovali, výborně si vedl i Trnavský, který se několikrát objevil na čele skupiny.
Do posledního okruhu vjel na čele skupiny vláček v čele se čtyřmi českými národními dresy, ale ve finiši potvrdili svoje kvality Jihoameričané.

„Zkoušeli jsme to trhat, ale nevyšlo to, soupeři byli hodně silní. Týmová spolupráce byla dobrá, ale ve finiši mě zejména Venezuelané doslova rozkopali,“ uvedl v cíli naštvaný Ondřej Suchý, který spurtoval na devátém místě jako nejlepší z Čechů.

„Jsem šťastný, při svém třetím startu v Ostravě jsem konečně vyhrál. Máme velice zkušený a sehraný tým, to rozhodlo. Český tým byl ale velice silným soupeřem. Mám Ostravu velmi rád, nejen zajímavou trať, ale i místní lidi, komunitu, atmosféru,“ řekl vítězný Alfredo Leon Moreno z Venezuely, kterého na stupně vítězů doprovodili jeho krajané a týmoví kolegové z celku Uus Maa Team.

V sobotu se ve všech závodech Kooperativa LifeInLine Tour Ostrava představilo 421 bruslařů.

Výsledky - ženy:
1. Jana Gegner (EUSKATES IDEEprint, GER) 1:01:20,528
2. Jana Novotná (Czech National Team) -0,05
3. Aleksandra Goss (WIC single athlete, POL) -0,05
4. Laima Kaufrina (WIC single athlete, LAT) -0,08
5. Barbara Bakošová (EOSKATES IDEEprint, SVK) -5:15.0

Výsledky - muži:
1. Leon Alfredo Moreno (Uus Maa Team, VEN) 57,31,525
2. Sebastian Paredes Tigero (Uus Maa Team, VEN) -0,1
3. Julio Cesar Mirena Ortiz (Uus Maa Team, VEN) -0,6
4. Camilo Acosta (COL) -0,6
5. Jakob Ulreich (Going Top Oeisc-B, AUT) -0,7

Tags: