Velký úspěch na 3drahách ve Francii

Již po 28. se ve Francii konal svátek všech bruslařů – závody 3drah (3Pistes).
Českou republiku letos reprezentovalo 7 závodníků KSBM Praha. Někteří již byli na netradičních parabolických dráhách už poněkolikáté, jiní si atmosféru největšího dráhového závodu v Evropě vychutnali poprvé. Specifikem závodu 3drah je to, že i na krátkých dráhách (166-200 m) jezdí pohromadě až 50 závodníků.
Francouzská základna je velmi široká, a tak i v dětských kategoriích je pole závodníků velké. Navíc – a to je další specifikum tohoto závodu – jsou všichni závodníci na velmi vysoké úrovni: pokud nejde zrovna o bodovací závod, jen malý počet závodníků tu takzvaně „odpadá“ z balíku. A tak udržení tempa s ostatními – už to je známka dobré výkonnosti. Když se k tomu pak přidá boj o první patnáctku, tak to už má ve Francii zvuk a velmi si takových míst tady cení.
O to víc nás může těšit, že naši závodníci tu české bruslení reprezentovali velmi dobře. Nejúspěšnější závodnicí se stala Tereza Bohumská, která v kategorii kadetek vybojovala vyrovnanými výkony na krátkých i dlouhých tratích skvělé 3. místo (první skončily dvě francouzské závodnice, které jistě v brzké době uvidíme v reprezentaci Francie – Jeanne Rencker a Chloé Moulis). Za sebou nechala zvučná jména závodnic z dalších evropských zemí, ale i výborné Kolumbijky, celkem startovalo 82 závodnic.
Podobně skvěle si vedli naši nejmladší – žáci A – Jan Přibík a o rok mladší Tomáš Bohumský. Ti si zde vybojovali 6., resp. 10. místo v celkovém pořadí. Dvě místa v první desítce je opravdu velký úspěch. Vždyť i v této kategorii tu startovalo kolem 60 závodníků. Tomáš Bohumský, stejně jako jeho starší sestra, tu tedy dokázali zopakovat své výborné výkony z let minulých. Pro Honzu Přibíka to byl vůbec první start na parabolické dráze, která nabízí mnohem širší možnost taktických manévrů. A na to si musí závodník nejprve zvyknout – kde ho kdo může předjet, nebo naopak, kdy může on sám zaútočit na lepší pozice. Není to vůbec jednoduché, navíc v tak početném startovním poli. Kluci ale všechno zvládli na výbornou.
Naši další účastníci se pohybovali kolem půlky startovního pole. Dobré umístění zaznamenal Matyáš Votruba (Kadet), který takovéto závody zažil také poprvé a pravidelně se umísťoval kolem 35. místa ze 75 závodníků. Podobně si vedl i náš nejstarší účastník – Matěj Krupka, který svůj nejlepší výsledek zajel na krátkých tratích (500 a 1000 m). Na nich skončil kolem 27. místa z 90 závodníků.
Velké zkušenosti tu získával i Tomáš Brabenec, který vykazoval zlepšující se výsledky v každém dalším závodě a skončil těsně pod polovinou startovního pole. Návrat na závodní dráhy si tu odbyl po zranění i jeho bratr Lukáš, také s dobrým výkonem (přestože se mu údajně při jednom závodě nenačetl čip, a tak se mu jeden závod do celkového hodnocení nepočítal).
Celkově lze hodnotit letošní 3dráhy jako velmi úspěšné. Nemáme již jen ojedinělé výsledky, ale stejně jako před týdnem v Geisingenu, i zde si zahraniční trenéři všimli postupné narůstající úrovně našich závodníků. Poprvé byly tyto závody také zahrnuty do seriálu Evropského poháru, a tak zde naši závodníci nasbírali velmi cenné body do celkových hodnocení.

Lída Krupková