Geisingen International – těžká prověrka na začátek sezóny

V zastřešené hale v německém Geisingenu se jel již 5. ročník Arena Geisingen International. Tento závod, ačkoli letos není součástí žádného seriálu, si již vydobyl velkou prestiž. Na začátku sezóny si zde měří síly evropští a mimoevropští závodníci, letos jich sem dorazilo 530 z 20 zemí světa. Mnozí zaoceánští závodníci tu začínají své evropské turné, a tak je uvidíme ještě v Gross-Gerau, Heerde a Mechelenu – v závodech Evropského poháru.
V seniorech zvítězil Francouz Elton de Souza, který prokázal nejvyrovnanější výkony jak na dlouhých, tak i na sprintérských tratích. O vysoké konkurenci svědčí i pořadí na prvních třech místech: Francie, Španělsko (Patxi Peula) a Kolumbie (Boris Peña).
V nabité kategorii seniorů (70 závodníků) jsme měli dva zástupce – Matěje Pravdu a Matěje Krupku (letos jezdí za německý PS Tax Racing team). Matěj Pravda zajel dobré závody, z celkového počtu 70 účastníků skončil na velmi pěkném 22. místě. Dobře se mu dařilo hlavně na dlouhých tratích, kde v bodovačce na 10 000 m dojel 22. a ve vyřazovačce na 20 km pak 26. Na krátkých tratích, které jsou jeho doménou, se mu více dařilo v závodě na 500 m, kde postoupil z rozjížďky do osmifinále a skončil celkově 20.
Výkon Matěje Krupky byl naopak překvapením především na krátkých tratích. V nich si zajel své nejlepší osobní výkony na 200 m dráze – osobní rekord na 500 m posunul téměř o vteřinu, čas na 200 m letmé kolo pak o půl vteřiny. Na dlouhých tratích to zpočátku vypadalo dobře - v rozjížďce na 10 km bodovačky dosáhl velmi dobrého času 14:32,798. Ve finále se pak připletl do hromadného pádu a skončil 36. Zrychlení na začátku sezóny je dobrým příslibem i do delších tratí, které jsou zase jeho doménou.
Takovým postřehem ze závodů v Geisingenu je, že balík závodníků ve všech kategoriích byl nesmírně vyrovnaný. Např. u mužů bývá výjimečné, když ve vyřazovacím závodě na 20 000 m dojede celý balík pohromadě až do prvního vyřazování. Z toho lze soudit (vzhledem k tomu, že čas vítěze v tomto závodě byl 28:34,045 min.!!, tj. průměrná rychlost 42 km/hod!!), že všech 70 závodníků v pelotonu byli závodníci velmi vysoké závodnické a technické úrovně. Jinak by z balíku odpadali mnohem dříve.

V ženách zvítězila Číňanka Guo Dan, jejíž technika bruslení vynikala nad technikou bruslení ostatních závodnic. Její videa jsou již dnes určitě podrobována pečlivým studiím trenérů a metodiků. A to tu rozhodně nebyla žádná „druhá liga“ (stačí si jen přečíst jména ve výsledkové listině a uvidíme tu taková zvučná jména jako je Nicole Begg, Manon Kaminnga, Bianca Roosenboom, Jouliette Pouydebat ad.). Druhou a třetí příčku obsadily reprezentantky Německa – Mareike Thum a Sabine Berg.
Česká republika tu měla 9-členné zastoupení závodníků KSBM Praha a jedné závodnice KSB Benátky. Rozhodně se v nabité konkurenci neztratily. Jejich postupy z rozjížděk do dalších kol a finále byly překvapením pro řadu dalších účastníků. Nezapomenutelné bylo tažení Terezy Bohumské (kadetka) závodem na 500 m, kdy bez větších problémů postupovala pavoukem až do 4-členného finále. Stejně tak si v každém kole zlepšovala své osobní maximum až na konečných 45,600 s.

Výborně si však počínali i naši další závodníci – Míša Sejpalová – mladší v kategorii Juniorek B - celkově 12. (nejlepší umístění – 9. místo v bodovačce na 10 000 m), Jára Klícha – také mladší v kategorii Jun A – výborné umístění na 500 m – 16. časem 42,883, viděli jsme i velmi dobrý sprint Aleše Ceplechy – tzv. Dobbin sprint – letmých 200 m za 15,855 a na 500 m osobní rekord 44,079, stejně jako ososbní rekord Tomáše Brabence - 44,806. Také naše naděje v kategorii kadetů (Jan hemer a Matyáš Votruba excelovali právě na kratších tratích – když z rozjížděk na 500 m postoupili po sebevědomých výkonech a opět v osobních rekordech kolem a pod 45 s.
Zapomenout nejde ani na naše nejmladší – Jana Přibíka a Tomáše Bohumského – oba žáci A. Přestože i v této kategorii soupeřili se silnými závodníky (např. vítěz v kategorii N. Fournier z Francie jel letmé 200 m kolo za 15,943!!) tu zajeli velmi dobré závody a skončili na 8., resp. 13. místě.

Závody AGI jsou rok od roku prestižnějším závodem. O tom svědčí vzrůstající účast mimoevropských závodníků. Letos navíc byly závody těžkým testem pro ty, kteří by na zdejší dráze rádi reprezentovali své mateřské země na Mistrovství Evropy. To se tu bude konat od 28.7. do 3. srpna.

Lída Krupková