Zhodnocení Mistrovství Evropy seniorů a juniorů A, Almere

Letošní model ME byl trochu převrácený oproti jiným letům. Zavedený model "narušily" Světové hry, na které koncem července odlétá náš jediný zástupce - Matěj Pravda. Ten se také účastnil ME seniorů a juniorů A v holandském Almere, a to společně s dalšími 5 reprezentanty. ME se konalo velmi brzy, od 27. 6. do 6. 7., s tradičním programem dráha+silnice+maraton.

Naši závodníci splnili svými výkony reálnou představu reprezentační komise. Neměli to však vůbec jednoduché. Letošní ME je potřeba totiž vidět z jiného úhlu, než předchozí evropská mistrovství. Právě kvůli nahromadění několika vrcholných akcí v letošním létě (kromě Světových her se po několika letech totiž koná v Evropě i Mistrovství světa) přistoupily jednotlivé národní svazy a závodníci samotní k rozložení "sil" - rozuměj financí - na všechny akce, a tak do Almere přijela jen část těch, kteří by na boje o evropské tituly jistě měli. Z té absolutní špičky si dovolil sice chybět pouze Bart Swings z Belgie, ale tzv. "druhá lajna" závodníků letos na ME vůbec nedorazila. A tak naši závodníci bojovali opravdu jen s nejlepšími z daných zemí. Chybělo mnoho tradičních zemí (Chorvatsko, Slovinsko, Ukrajina, Rusko atd.). Z tohoto důvodu byl pro naše závodníky, kteří se teprve derou do elitních patnáctek v Evropě, již samotný start na takto obsazených závodech jistě dost náročný. Přesto se ukázalo, že nominační kritéria byla nastavena velmi dobře: všichni, kdo tu byli, prostě do evropské špičky patří. Nikdo z našich nezaostával, naopak se téměř všem podařilo vyrovnat se s vysokými rychlostmi, jakými se na ME prostě závodí.

Už se sice ozvaly poněkud nefér hlasy z bývalého vedení ČSKB (a současného ledového), že dobrá umístění (např. 8. místo K. Prokopové) je potřeba brát z hledisek nízkého počtu startujících apod., a tím výkony našich závodníků srážely. Ale to je tak, když hodnocení píše někdo, kdo neumí výsledky interpretovat v souvislostech.
Ano, pravda je, že naši závodníci končili v polovině až dolní třetině závodního pole, ale to neznamená, že nepodali výborné výkony. Podali, mnozí si udělali osobní rekordy, jenže tu zkrátka nebyl vůbec nikdo slabší. Naši závodníci startovali pouze s těmi nejlepšími a s nimi se jim povětšinou krok daří udržet. I přesto, že závodní kolečkové bruslení se každým rokem neustále zrychluje. Snad díky technice, ale především díky stále propracovanějším tréninkovým metodám a v neposlední řadě i díky novým tréninkovým místům. A z tohoto hlediska jsem byla na výkony našich závodníků pyšná, protože se svými tréninkovými možnostmi nemohou zdaleka s ostatními bruslařskými zeměmi vůbec měřit. Nám "podobné" země (Polsko, Maďarsko, Rakousko) na ME postavily pouze 1-3členné reprezentační družstvo, protože prostě víc závodníků, kteří by na ME mohli vůbec držet krok se špičkou, nemají. My jsme tu měli 6 závodníků, z nichž každý předvedl své maximum, a toto maximum stačilo na některá výborná umístění. Je to zmiňované 8. místo K. Prokopové na 300 m time trial, ale i její výkon na bodovačce/eliminačce na silnici, nebo 12. a 14. místo Matěje Pravdy na krátkých tratích na dráze, ale i umístění na hranici 20. místa Matěje Krupky a 25. místa Filipa Adlta patří mezi ta lepší. Ondřej Suchý podle předpokladů nemusel na dráze své kvality prokazovat, protože na to netrénuje, ale ukázal je naopak v silničním závodě na 10 000 m bodovacích a v závěrečném maratonu. Našim seniorům se povedla např. velmi dobře rozjížďka štafet na dráze, kde měli trochu smůlu na los, když startovali v silnější z rozjížděk (postupují pouze první tři). Časově na tom byli velmi podobně jako závodníci Rakouska a Portugalska.

Každý tu v některém ze závodů ukázal, že jeho nominace na ME byla správná. A každý, kdo startoval za Českou republiku, tu odevzdal své maximum a navíc v dobrých výsledcích. Není to jen poplácávání se po zádech ve smyslu mezi slepými jednooký králem, ale je to reálné zhodnocení výsledků na základě zhodnocení časových odstupů od vítězů, schopnosti orientace ve vysokých rychlostech v balíku tvrdých evropských matadorů a na mnoha jiných aspektech. Všem účastníkům seniorského ME tímto z pozice reprezentační trenérky za jejich výkony na ME velmi děkuji.

Ludmila Krupková