Skate Labs Jesi a Senigallia 2013 – 8.4. -14.4. Evropský pohár – Bologna

Skate Labs Jesi a Senigallia 2013 – 8.4. -14.4.
Evropský pohár – Bologna

Paolo Marcelloni pořádal pro oddíl Inlinetalent Praha (25 účastníků) a další české oddíly (BK Náchod 2 účastníci, ISC Praha 2 účastníci, KSBM Praha 1 účastník a další závodníky jednotlivce) hlavní Jarní předsezónní soustředění.
Společně s Maurem Guenci a oddílem ze Senigallie - Roller club Senigallia a Stefanem Mazzarini, trenérem z oddílu Marche v Jesi, pro nás uspořádal soustředění, na které asi nikdo z nás dlouho nezapomene a zůstane doslova zapsáno v srdcích nás všech. Účastnili se i další italské týmy například RoadRunners Chiaravalle Lorezo Alfonsiho a nebo také špičkový závodník Danny Sargony, který za námi jezdil trénovat ze Senigallie do Jesi a další…

Nejen po sportovní stránce, která nabídla účastníkům opět Top kvalitu, ale hlavně po stránce přátelské se soustředění stalo něčím výjimečným, něčím odlišným od ostatních soustředění.

Naši závodníci a trenéři byli přijati mezi Italy jako by k nim už léta neodmyslitelně patřili a trénink a atmosféra tak od prvních okamžiků nabrala pohodové atmosféry a patřičných obrátek.

Dopoledne se trénovalo na silničním ovále (italsky circuito stradale) 400m s jemným asfaltem a vnitřním placem (nátěr Vesmaco) pro technická cvičení a oválem 80m pro malé závodníky.

Odpoledne jsme se pak vydávali do 40km vzdálené Senigallie, kde v blízkosti moře stojí nádherná modrá dráha 200m Vesmaco (pista). Pro profesionální speedskating to nejlepší.
Tam jsme se setkali s místním úspěšným oddílem Roller club Senigallia a jejím trenérem a úspěšným závodníkem Maurem Guencim a jeho svěřenkyní a mistryní světa 2012 Lindou Rossi.
Setkání s takovými hvězdami jako je Linda Rossi zanechalo na nás velký dojem a zážitek a to i hlavně z pohledu přátelského přijetí, které nám Linda a její kolegové z týmu připravili.

Naši závodníci byli zapracováni do tréninkového balíku a po troše té úvodní nervozity (přeci jen za Lindou Rossi nejezdíte každý den) se naši slušně rozjezdili a s dráhou, se kterou se běžně nesetkáváme, se postupně sžili a jejich výkony rostly.

Práce pro velké závodníky byla z části technická a z hlavní části zaměřená na rychlost a dynamiku zrychlování. Zpestřením byl trénink rychlosti s padákem, který pro nás nebyl novinkou, co se tréninkové metody týká, ale bylo pro nás novinkou vyzkoušení na vlastní kůži. Trénink s padákem je technicky poměrně náročná disciplína a především když vám špatně foukne tak může nastat potíž udržet správnou pozici a nerozhodit si styl.

Práce pro malé byla hodně o technice, která je pro náš sport naprosto rozhodující. Kdo nemá správnou techniku, jen těžko se bude v budoucnu prosazovat na mezinárodní scéně a proto práce pro malé děti pod hlavním vedením Paola Marcelloniho, byla práce nejvíce věnována technice. Technika přešlapu v zatáčce, která v sobě pro správné provedení skrývá řadu pohybů a dovedností. Nejedná se o zdánlivě jednoduché přeložení nohy křížem, ale o součet několika pohybů, které je potřeba propracovat do posledního detailu. Na to je potřeba věnovat pozornost při přípravě malých závodníků. Zatáčka dává závodníkovi rychlost, a zatáčka to je správné a účinné přešlapování.

Paolo hodně zapojoval při práci s dětmi hudbu a na různé rychlosti hudby s nimi tak dělal cvičení se změnami rytmu pohybu právě za pomoci hudby.
Další velkou zajímavostí pro nás bylo, že trenér měl vždy na tréninku připnutý u pusy mikrofon a tak pokyny, které uděloval závodníkům, zněly po celém Jesi a Senigallii a bylo vidět, že úplně jinak se vnímá práce sdělovaná přes reprobedny. Zkrátka pokyny byly tak více chápány, nikomu nic neunikne a trenér může závodníka opravovat technicky, i když jede na druhé straně dráhy.

Moc si to bohužel nedovedu představit u nás, protože je mi jasné, že bych byl minimálně obyvateli sousedství dráhy, kde trénujeme vykázán a od ostatních návštěvníků kárán. Možná se pletu, ale v tomto si troufám tvrdit, jsme jiné nátury a tak trénink s trenérem na mikrofonu je pro nás asi ještě daleko. No ale zkusíme a uvidíme, kolik stěžovatelů dorazí ☺

Setkali jsme se opravdu s mnoha a mnoha variantami tréninku, měli možnost proniknout do skladby a organizace tréninku týmu ze Senigallie a vzít si tak inspiraci a motivaci jak to u nás dělat zase o kus lépe.

Závěr soustředění patřil závodům v Bologni, kde se ti nejstarší účastnili a zbytek výpravy je přijel podpořit jako fanoušci.
Na závodě Evropského poháru startoval David Štěpánek, Mirek Pražma a Eva Praibišová za Inlinetalent a Lukáš Vevera za KSBM Praha. Z Českých závodníků se na startu objevil ještě Lukáš Trnavský, který byl na závodech s výpravou reprezentace Slovenska.
Po poměrně náročném tréninkovém týdnu naší závodníci ostudu neudělali.
Nejlepšího umístění dosáhl Lukáš Vevera na trati 1000m kde zajel výborné 9. místo a o vlásek mu uniklo finále. Jeho semifinálová jízda byla jedna velká show, kdy za povzbuzování od komentátora (shodou náhod Paola Marcelloniho ☺) se Lukáš dotáhl zpět na čelo z téměř ztraceného závodu. V poslední zatáčce mu pak už přeci jen ubyli síly a dojel tak těsně na nepostupové pozici.
Velmi dobře si v početném balíku kolem 40 závodníků počínali David Štěpánek a Eva Praibišová. David na dlouhé tratě obsazoval místa kolem 25. místa a Eva kolem 28. místa.
Jejich pohyb byl neohrožený a dařilo se jim držet pokynů trenérů. Zde jsem předal velmi rád slovo zkušenějším a tak naši závodníci se pohybovali na dráze po doporučené stopě a taktice od Paola Marcelloniho a Maura Guenci. Za to jim moc díky, že našim rádi poradili jak se pro nás na nestandardní parabolické dráze pohybovat. Mít naši závodníci ještě trochu více sil tak si troufám tvrdit, že se mnohdy pohybovali na dráze v lepší stopě než jejich konkurenti například z Německa nebo Belgie. Italové moc dobře věděli kudy se na dráze pohybovat.
Tak byl úvodní podnik Evropského poháru jako mistrovství Itálie ☺ při účasti hvězd Fabio Francolliho, Lozenzo Casioliho a Lindy Rossi.
Mirek Pražma pociťoval více únavu s náročného programu soustředění, ale i on dokázal nějaké soupeře za sebou nechat. Stejně tak Lukáš Trnavský.

Dá se očekávat, že u těchto závodníků si forma ještě řekne o slovo a jejich výkon půjde po odpočinku v dalších podnicích Evropského poháru nahoru.

Nezapomenutelný týden v Itálii pak zakončilo pozvání na pódium při vyhlašování výsledků v Bologni, kde celá naše výprava byla oceněna za účast a velkou snahu jak na soustředění Skate Labs Paola Marcelloniho a závodech v Bologni, které mají tradici už 32 let.
Pamětní pohár s číslem 32 let jsem měl tu čet převzít od hlavního organizátora závodu.

Za to vše patří velký dík Paolovi Marcellonimu, který si nás v Inlinetalentu ale i ostatní české závodníky vzal za vlastní a snaží se nám předat a ukázat maximum z tohoto krásného sportu.

Velké a úplně největší poděkování patří však Lindě Brzoňové, bez které by toto všechno nikdy nebylo! Není to o překladu, že nám někdo přeloží z Italštiny do Češtiny. Je to o člověku a ten je Linda naprosto skvělí a znovu díky za její přátelství a podporu.

Pozdravy posílá Paolo Marcelloni pro všechny a speciálně zdraví předsedu ČSKB Michala Hrazdíru a těší se na další shledání s vámi všemi.

fotogalerie - http://inlinetalent.rajce.idnes.cz/Skate_Labs_Paola_Marcelloniho_-_Jesi_...

http://inlinetalent.rajce.idnes.cz/Skate_Labs_Italia_2013_-_II.album_-_J...

a na - http://www.marcellonipaolo.com/

Pavel Zajpt