Jaké bylo halové mistrovství republiky 2013

V neděli 24. března se ve Sportovním centru v Nymburce konalo v pořadí již 4. MČR v halovém inline rychlobruslení Czech indoor inline Open. Stejně jako v předchozích letech se organizace závodu ujal pražský oddíl KSBM Praha, který ve spolupráci s ČSKB připravil pro závodníky i diváky velmi dobré zázemí i „šlapající“ program.
Letošní CIIO mělo rekordní účast – 136 závodníků od nás i zahraničí, odkud přijely silné týmy ze Slovenska a Polska. Potkali se tu reprezentanti a účastníci loňského mistrovství Evropy, ale zároveň tu své závody našli i ti, kteří s bruslením teprve začínají. V celkem 17 kategoriích (zvlášť pro ženy a muže) jsme viděli zajímavé souboje. Počínaje fitness kategorií, přes žákovské a juniorské, až po hlavní seniorské, kde opravdu bylo na co se dívat. Úrovní se nenechaly zahanbit ani kategorie Masters, jejichž závody zvlášť v mužské části, nabývají na stále větší dramatičnosti.
Centrální hala v Nymburce byla perfektním zázemím pro MČR. Jezdilo se na 80m okruhu s přesně danými oficiálními rozměry. I přes obavy některých závodníků se ukázalo, že není třeba se bát tak krátké dráhy. Kolačka na povrchu seděla velmi dobře, ti nejzkušenější závodníci tu jezdili rychlostí až kolem 36 km/h.
V hlavní mužské kategorii byl souboj o titul, který z loňska obhajoval Matěj Pravda (KSBM Praha) hodně napínavý. Na titul si totiž dělalo zálusk hned několik velmi zkušených závodníků. Kromě M. Pravdy byli kandidáty i jeho kolegové z reprezentace Matěj Krupka (též týmový kolega) a Ondřej Suchý, letos nově jezdící za oddíl Inlinetalent Stars Praha. Ale i ostatní muži tu nebyli rozhodně do počtu. Zvědaví jsme byli např. na výkony Richarda Kuděláska, který se po studijním pobytu mimo republiku vrátil v dobré technické formě. A tak tu ze širší české špičky mezi muži chyběli jen Filip Adlt, Lukáš Trnavský a Aleš Gorecki.
Již první závod na 15 kol ukázal, jak těsné to letos bude. V něm vyhrál na cílové čáře Matěj Krupka. Jenže po druhém závodu na 5 kol dal druhý Matěj – Pravda – soupeřům najevo, že sprinterskou jedničkou tu je on a pořadím zamíchal. Ondřej Suchý se také bodově dotáhl, a tak se čekalo na poslední závod – bodovačku na 3000 m. Bodovací závod vyšel nejlépe opět M. Krupkovi, který si tak po roční pauze opět sáhl na mistrovský pohár. Druhou příčku vybojoval Matěj Pravda a jen těsně za ním skončil Ondřej Suchý.
I mezi ženami to bylo napínavé. Své síly s loňskou vítězkou Světového poháru Slovenkou Renatou Karabovou se rozhodla změřit věkem ještě juniorka Klára Prokopová z BK Náchod. Ta po loňské, nepříliš výrazné sezóně ukázala, že se na brusle letos vrací s chutí a dravostí. Sekundovala jí i neustále se zlepšující, nebojácná Eva Šodková (Tempish Inline Team), jejíž chuť do jakéhokoli inline závodu je nakažlivá a určitě následováníhodná. Navíc Eva se po technické stránce velmi zlepšuje, a tak je potřeba s ní letos určitě počítat. Comeback na závodní dráhu zažila i Zuzana Jurišová (Black Ice Brno), která má v nohách kariéru na krátké ledové dráze a je jen otázkou času (a samozřejmě Zuzčiny chuti), kdy se dostane do formy i po fyzické stránce. Technika bruslení jí totiž rozhodně nechybí.
Celkové vítězství CIIO si v kategorii seniorek odvezla právě R. Karabová, která ukázala, že její doménou již nejsou jen dlouhé silniční závody. To prokázala především v závodě na 2000 m bodovacích, který se jel společně s kategorií juniorek B. V ní startovaly členky národní reprezentace Polska Alexandry Szymkiewicz a Glamkowska, jejichž očekávané vítězství se však v tomto závodě nekonalo. R. Karabová sice nemohla získat český titul MČR, ale zajela velmi dobře a před začátkem silniční sezóny ukázala svou připravenost. První seniorský titul Mistryně ČR tak získala Klára Prokopová před Z. Jurišovou a E. Šodkovou.
Zajímavostí na závěr byl i „Dobbin sprint“ na jedno letmé kolo, který si mohli vyzkoušet všichni bez rozdílu kategorií. V něm nejrychlejší byl slovenský nadějný závodník Jakub Klembara, který 80m okruh zajel v čase 7,975 s. Nejrychlejším Čechem se stal Matěj Pravda – 8,033 s.

Nejúspěšnějším oddílem letošního halového mistrovství ČR se tak stal pořádající oddíl KSBM Praha se ziskem 9 titulů MČR. Celkem byly mistrovské medaile rozděleny mezi 8 oddílů ČSKB:
1. KSBM Praha 9-6-2
2. BK Náchod 2-0-1
3. Inlinetalent Stars 0-3-2
4.-5. Powerslide.cz 0-1-0
4.-5. Black Ice 0-1-0
6. KSB Benátky 0-0-3
7.-8. Tempish Inline 0-0-1
7.-8. BZK Praha 0-0-1

Celkové výsledky najdete na http://indoorinline.cz/?p=163, fotografie ze závodu jsou na stránkách http://www.ppna.cz/index.php?pg=3&pg_typ=1&item_id=2708&lng=cz&start_poz...

Video ze závodů: http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=Q0EnCLC9pz0