Poslední den na dráze: Česko má 17. místo

Poslední den dráhových závodů v italském Ascoli potvrdil zatímní výraznou převahu Kolumbijců. Na programu pro naše závodníky pak byla trať na 1km. Do závodu nastoupili oba naši reprezentanti a je nutné připomenout, že to ani pro jednoho z nich nebyla ta opravdu "výstavní trať". Až do této chvíle…

Hned v druhé rozjížďce jel Matěj Pravda, který se na startu postavil vedle Belgičanů Barta Swingse, Joreho Van Den Bergheho a dalších závodníků z Mexika, Chile, Japonska a Indie. Právě díky dvojici silných Belgičanů, kteří spolupracovali, aby mohli postoupit oba (postupový klíč byl 1. z každé rozjížďky + 9 nejlepších s časem), dosáhl Matěj P. na výborný čas, který o 0,05s nestačil na postup do semifiníle. I tak skončil na velmi slušném 17 místě a stal se zároveň jedním z nejlepších Evropanů na této trati.

Matěj Krupka, který se potýká s nepříjemnými zdravotními potížemi měl také silnou rozjížďku, bohužel po startu nedokázal zachytit rychlé tempo Alexise Contina, musel celý závod odjet sám a skončil na 43. místě.

Večer potom nabité finále vyhrál famózní Novozélanďan Peter Michael, který v posledních metrech předjel Kolumbijce Pedra Causila. Třetí skončil Francouz Alexis Contin, který je i velmi kvalitním účastníkem posledních zimních olympijských her v ledovém rychlobruslení.

Dramatický závod štafet ovládli ve všech kategoriích Kolumbijci. Byly to krásné souboje. Závodníci museli často během předávek proskakovat mezi sebou a hledat ty nejmenší skulinky, kudy se protáhnout do čela. Z počátku se zdálo, že 6 týmů ve finále je na zdejší úzkou dráhu hodně, relativně hodně štafet bylol také diskvalifikováno pro špatnou předávku. Nejlepší borci si s tím však dokázali poradit a o to byly souboje zajímavější.

Úterý je volný den a ve středu začne druhá část MS závoděním na silničním okruhu v San Benedettu, kde se také před dvěma lety konalo ME.

Tags: