MS Itálie - zpráva od Matěje Pravdy

Mistrovství světa bylo včera večer zahájeno v historickém centru Ascoli Picena. Ke každému státu bylo přiřazeno 6 místních dětí nesoucích ceduli s názvem státu a vlajku. Vše bylo pěkně zorganizované a šlo podle plánu. Státy se abecedně seřadily a postupně nastupovaly na náměstí s několika tribunami nacpanými lidmi. Na zahajovací ceremoniál se přišlo podívat několik tisíc lidí. Ptali jsme se dětí z našeho doprovodu, jestli znají nějaké Italské bruslaře a ony se přiznaly, že vůbec, že v Itálii je populární více fotbal a bruslení až tolik ne. Po slavnostním nástupu následovalo spuštění vlajky mistorvství a slib závodníků zastoupených Italskými hvězdami Fabiem Francolinim a Ericou Zanetti. Dále bylo na programu trocha zdejší historie s hereckým vystoupením a celé potom zakončené Italskou hymnou a ohňostrojem.
První závodní den mistrovství je věnován závodům na 300m časovky a 15km vyřazovacího závodu pro seniorskou kategorii a 10km bodovačky-vyřazovačky pro kategorii juniorskou. Při 300m bylo vidět, že zdejší trať je pro závodníky opravdu velkou zkouškou, protože najít tu nejlepší stopu bylo opravdu těžké a záleželo na stylu jednotlivých závodníků. Kvalifikaci v mužské kategorii vyhrál Kolumbijec Pedro Causil. Do Finále postupovalo 12 nejlepších a dostali se do něj jen 4 Evropané- J.Fernandez, A.Angeletti, M Schwierz a G. Lepivert. Matěj Pravda skončil na celkovém 31. místě.
Po rozjížďkách na 300m se pokračovalo s juniorským závodem na 10km pts/elim a seniorským na 15km elim. Rozjížďky měli jen mužské kategorie. Ženské mají rovnou finále. Do večerního finále postupovalo nejlepších 15 z obou rozjížděk. Tempo v rozjížďkách bylo jako obvykle pozvolnější, ale nervozita ve startovním poli byla cítit. Dokázalo to i množství pádů. Do jednoho z nich se dostal i v Česku známý Tristan Ulreich, kterého museli odvézt do nemocnice.
Za Českou republiku do závodu na 15km eliminaci nastoupil Matěj Krupka. Celý závod jel velmi dobře a držel se kolem prostředka balíku. Chvíli jezdil i kolem 5. místa. Bohužel na konci závodu přišlo zaváhání a Matěj se ocitl na konci balíku. Jako poslední vyřazený a tudíž nepostupující se bude muset na večerní finále dívat z tribuny. Zítra se pokračuje se závody na 500m a 10km pts elim.

Tags: