ME Szeged jak se daří našim reprezentantům...

Na čtvrtek byly místo volného dne na pořadu dne dlouhé tratě. Kromě kategorie kadetů, kteří již svou první dlouhou trať jeli už ve středu, závodili naši ostatní na trati dlouhé 1000 m. jde o nejdelší sprintérskou trať, která většinou nebývá mezi závodníky úplně oblíbená. Kromě délky (jede se cca 1,5 minuty) je náročný i postupový klíč. Do rozjížděk se nasazuje 6-7 závodníků, z nichž vždy pouze dva postupují dál do semifinále. Nejblíž postupu měl Matěj Pravda, který skončil na třetím, bohužel jen těsně nepostupujícím místě v rozjížďce (čas 1:28,928). Matěj Krupka si na trati, která ještě nebyla jeho hlavní, vedl také velmi dobře. Zůstal v závěsu s ostatními v rozjížďce a dosáhl času 1:29,542. Richard Kudělásek, který dlouho váhal, zda kvůli nataženým tříslům vůbec do závodu nastoupí, bojoval a zajel čas 1:32,704.
Junioři B nastoupili na 1000 m do rozjížděk ve složení Klícha, Prokop a Vevera. Nejlépe si vedl Jára Klícha, který zajel velmi dobrý čas 1:32, 503. Kateřina Novotná jela v rozjížďce v závěsu za soupeřkami a bohužel se jí nepodařilo alespoň o jedno dvě místa poskočit dopředu.
Velmi dobře si i na druhé sprinterské trati vedla Tereza Bohumská, která sice z rozjížďky nepostoupila, ale bojovala v ní tvrdě o 3. až 5 příčku. nakonec jej čas stačil na další pěkné umístění – 20.místo.
Krátké tratě nám tedy rozhodně letos přinesly docela radost. Rozhodně výrazné zlepšení oproti předchozím letům. V seniorské kategorii získal Matěj Pravda 13. a 14. místo, výrazně dopředu v žebříčku postoupil letos i Matěj Krupka na sprintech, které rozhodně nejsou jeho doménou. Richard Kudělásek si na to, že letos debutoval na ME, nevedl v krátkých tratích také špatně. Jen snad menší vyzávoděnost oproti svým dvěma kolegům byla patrnější.
Radost udělali jednoznačně i naši mladší reprezentanti. Tereza Bohumská předčila svými výkony očekávání. Její 15. a 20. místo na 300, res. 500 m je velikým příslibem do dalších dvou let, kdy stále ještě bude nastupovat v kategorii kadetek. Vždyť už na letošním ME dokázala porazit o skoro tři roky starší závodnice Polska, stejně jako sprinterku z Rakouska mnohé další, které ještě na začátku sezóny neporážela.
Podobně úspěšní byli na krátkých tratích i junioři B, kteří často končili před Poláky, Rakušany i Švýcary – svými letošními soupeři. Odstupy od první desítky nejsou nijak veliké a jde rozhodně o posun vpřed oproti loňsku.

První den dlouhých tratí – o českých závodnících se tu začalo hodně mluvit
Po několika umístění do první patnáctky na sprintech jsme byli zvědaví i na výkony na dlouhých tratích, na kterých jsme vždy mívali ještě lepší umístění. Katka Novotná, která se na závod hodně těšila a jela ho velmi dobře, měla ovšem smůlu hned v rozjížďce – před ní popadaly soupeřky a Katka se do pádu sama připletla. Než stačila zareagovat utekl jí postup do finále asi o dvě místa.
Junioři B splnili cíl: dva ze tří chlapců vybojovali finále, přičemž postup z rozjížděk nebyl vůbec lehký: postupovalo pouze 10 z každé 19 členné rozjížďky. Možná to někomu přijde snadné, ale je potřeba si uvědomit, že na ME už nejezdí žádní slabší závodníci. Je tu tedy vždy celý balík velmi vyrovnaných soupeřů a postoupit přes devět dalších do finále je samo o sobě úspěch To se dnes povedlo hned třem ze šesti našich reprezentantů: J. Klíchovi. Š Pravdovi v kategorii Jun B, a M. Krupkovi. Finále na 15000 eliminačních pak přineslo českým fanouškům, kteří tu dělají kolem dráhy docela kotel ohromnou radost. nejprve velmi bojovným výkonem na hranici svých možností si dojel pro veliký úspěch – 11. místo v tak těžkém a psychicky náročném závodě. Však mu také hlediště po vypadnutí ze závodu mohutně tleskalo. Šimon skončil 19. a je to vůbec poprvé, kdy jsme měli dva závodníky do první dvacítky.
Pozdě večer si pak vzal z kluků vzor i Matěj Krupka, z kterého po velmi těžké a úspěšné rozjížďce spadla nervozita a ve finále si počínal zkušeně a bez jakékoli bázně z těžkých soupeřů. A že šlo o opravdu těžké soupeře svědčilo i to, že z 20 finalistů byli pouze tři, kteří dosud ve své kariéře nezískali nějakou z evropských nebo světových medailí. Jeho letošním tréninkovým cílem bylo 15. místo na jednom z dlouhých dráhových závodů. Dosud ve své dlouhé kariéře se mu podobný výsledek na dráze nepodařil, vždy jen na silničním okruhu.
Tomuto cíli podřídil i taktiku ve finále, která byla zvolená velmi dobře a nakonec mu vynesla ještě o stupínek lepší umístění – celkově 14. míst v seniorské kategorii je velký úspěch.
Naši závodníci tu tak po třech čtvrtinách ME zanechávají velmi dobrý dojem. Tolik umístění do prvních patnácti jsme nikdy v historii ještě neměli. A to je ještě před námi několik dalších závodů.

Ze Szegedu Lída Krupková

Tags: