ME Szeged pondělí, první závodní den

Tradičně sprintem na 300 m časovka začal celý program ME. Česká výprava postavila 8 z 9 závodníků (v jedné kategorii smí jet pouze 3 závodníci z jedné země a my tu máme čtyři juniory B).
Hned v prvním závodě nám udělala velkou radost naše nejmladší účastnice, teprve 12letá Tereza Bohumská, která se nezalekla až o dva roky starších soupeřek a její výkon byl na hranici postupu do 12členného finále. Nakonec časem 30, 5677 s skončila na výborném 15.místě a její výkon vzbudil u soupeřek velký respekt (Tereza je jedna z nejmladších v kategorii vůbec, na ME mohou v kategorii kadetů startovat i závodníci, kteří jinak patří do starších juniorů C). Překvapila i výbornou koncentrací na tento psychicky náročný závod a jistotou, s jakou jela. Její odstup od finalistek byl minimální. Tuto kategorii ovládly Italky, které jako jediné dokázaly zajet časy pod 29 s.

Další v pořadí – Kateřina Novotná nenastupovala na 300 m s nijak velkými ambicemi. Šla si trať spíš vyzkoušet, její doménou jsou dlouhé tratě. Ani ona nejela špatně, čas 32,1336 s ji zařadil na 24. místo.

Junioři B
Do závodu nastoupili Jaroslav Klícha, Šimon Pravda a Lukáš Vevera. V kategorii startovalo celkem 35 závodníků, našim nejlepším byl Jára Klícha, který časem 28,3498 s skončil na 21. místě. Šimon – 28,5152 s a Lukáš Vevera čas 28,8792 s. Časy všech tří naznačují velkou vyrovnanost našich juniorů. První v kategorii byl Simon Albrecht s časem 26,2101 s.

Senioři
Naše takové malé želízko v ohni na krátké tratě – Matěj Pravda – se ukázal ve velmi dobrém světle. Tvrdě bojoval o finále a to i přes opakovaný start, který mu rozhodčí odpískali až téměř po jednom odjetém kole. Co to pro přípravu a koncentraci závodníka udělá, si určitě každý může představt. Ale ani druhý pokus nebyl vůbec špatný a dlouho to vypadalo na postup do 12členného finále. Na postup chyběla jedna desetina vteřiny. I tak je jeho čas – 26,3344 s velkým příslibem do budoucna, protože Matěj je teprve prvním rokem v seniorech.
Stejně jako Kačka Novotná, tak i Matěj Krupka jel závod na 300 m hlavně proto, aby si trať vyzkoušel v závodním tempu. Jeho tratě jsou ty mnohem delší. I přesto, že není sprintér, prokázal oproti loňskému roku výrazné zlepšení. Čas 27,6353 stačil na 25.místo .
Richard Kudělásek si na 300 m odbyl svůj závodnický debut na ME a možná se to trochu odrazilo i na jeho výkonu. Časem 27,5927 s sice nezaostal za středem závodníků nijak výrazně, ale jak sám přiznal, tak ho nervozita trochu přepadla. O síle kategorie však hovoří i jména, která skončila jen těsně před ním: Tobias Hecht, Sander de Graf nebo Felix Rijhnen.
Po prvním – sprinterském dnu tak můžeme být spokojeni. V posledních letech se až na výjimky naši závodníci umisťovali s odstupem na předposledních místech, letos byli dva závodníci na hranici postupu do finále a další končili bez výrazného odstupu za půlkou pole. Zítra se jedou zvody na 500 m , kadetky pak bodovačku na 3000 m.

Lída Krupková

Výsledky z ME v Szegedu naleznete na odkazu u kalendáře závodů

Tags: