Zpráva z ME v Szegedu od Lídy Krupkové

V pondělí 23. 7. startuje prvním závodem na 300 m časovky letošní Mistrovství Evropy v Szegedu, v Maďarsku. Naše výprava čítající devět závodníků testuje dráhu už druhým dnem a zdá se být v úplné pohodě.
Maďarská dráha je poměrně málo klopená, její šířka je 5,5 m. Dráha nám docela sedí, protože většina z reprezentantů je zvyklá trénovat na ještě kratších drahách, než je ta místní (180 m). To vše hraje velkou roli, jak se tu bude jezdit. První dny tréninků ukázaly, že některé výpravy (a to i ty větší) s dráhou docela bojují. Zvyklí na 200m dráhy se na tuto místní dost často jen taktak vejdou. Naši závodníci si po třech tréninkách docela libují – povrch je perfektní, neklouže, pokud má závodník ta správná kolečka. To se zdá být docela určující.
Dnes jsme trénovali s výpravami Maďarska a Polska, zkoušeli jsme rychlé zatáčky a kola, časy slušné, nikdo neměl s rychlostí problémy. Zítra nás čeká poslední trénink, večer slavnostní zahájení před vznosnou budovou místního muzea v centru města.
Szeged je zajímavé město, které působí až středomořským nábojem. Na ulicích po večerech plno lidí, bavících se ve velkém množství barů, letních zahrádek, nebo jen tak korzujících po široké pěší zóně. Takové energií nabité letovisko plné historických budov jak vystřižených z historických románů. Tohle město prostě žije, lidé jsou tu milí, hosty mají rádi, což jsme poznali i my v hotelu, kde česká výprava bydlí (hotel Dóm). Mohlo by se říct, že sportovce nemají hoteliéři příliš v lásce, ale tady to rozhodně neplatí. Personál tohoto malého hotelu je velmi příjemný a profesionální. I to přispívá k výborné náladě v celém českém týmu.

Tags: