ČUS vypsala nový program Můj KLUB - termín do 29.12.2017

Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy ČR vyhlásilo nové dotační programy pro podporu talentované mládeže a sportovních spolků pro rok 2018. Zároveň nevypsalo program na údržbu a provoz sportovních zařízení. Ten je nově součástí programu s názvem „Můj KLUB,“ ve kterém bude alokována částka 1,2 miliardy korun. „Došlo k tomu, že ministerstvo v jednom programu umožňuje čerpat prostředky na činnost klubu a nově i na provoz a údržbu sportovišť. Nezbývá, než to respektovat,“ prohlásil Marek Hájek, místopředseda České unie sportu.

Program na provoz a údržbu sportovního zařízení je ministerstvem každoročně vypisován již řadu let a prostředky z něj tvoří významnou část provozních zdrojů. V letošním roce z něho mohly žádat pouze národní sportovní svazy, střešní organizace a jejich pobočné spolky. Členské spolky, kterých je v České republice většina, nikoliv. Mohly za to nově vypsané podmínky z letošního října, které zapříčinily chyby ministerských úředníků. „V novém Programu Můj klub už naštěstí nedochází k diskriminačnímu rozdělení na pobočné a členské spolky. Praxe ukáže, zda možnost financovat z jednoho programu činnost spolku a provoz sportovních zařízení je správná či vyváženě nastavená cesta, protože ne všechny spolky vlastní sportovní majetek,“ dodává Marek Hájek z České unie sportu.

Problémem může být, že dotace na údržbu a provoz sportovních zařízení sice mohou sportovní spolky čerpat, ale týká se pouze těch, které mají členskou základnu dětí. Oprávněným žadatelem je tělovýchovná jednota nebo sportovní klub, ve kterých je minimálně 12 osob ve věku 6 až 23 let. „Klíč dělení podpory mezi žadatele není nastaven podle hodnoty či objemu spravovaného majetku, což by financování provozu sportovišť předpokládalo, ale podle počtu dětí. Když nějaký klub bude disponovat několika hřišti, ale v rámci své organizace se neorientuje na mládež, tak čerpat nemůže. Vůbec se neřeší, jestli někdo obstarává velkou sportovní halu a k ní desítky sportovních staveb nebo jen jednu menší tělocvičnu. Ale uvidíme,“ konstatuje Marek Hájek.

Podle informačního systému České unie sportu, který disponuje statistickými údaji z více než 7000 klubů a jednot, se o dotace z programu Můj klub nemůže přihlásit více než 2000 sportovních subjektů. Nesplňují limit počtu členů v požadovaném věkovém rozhraní. „Za náš klub hraje čtyři nebo pět kluků. Celkem je u nás ve vsi 330 obyvatel, z toho stovka důchodců. Děti u nás prostě nejsou a já už je nenadělám. Hodně děcek od nás navíc odchází do větších klubů,“ popsal situaci Josef Vrbka z SK Radkovic u Hrotovic.

Problémy vidí také Jiří Krabička z YachtClubu Dyje. „Jsme klub, který pořádá patnáct závodů v jachtingu za rok, včetně mládežnických, ale v členské základně nemáme tolik dětí. Zaskočilo nás to, na dotace nedosáhneme - na činnost klubu ani na provoz loděnice.“ Nové podmínky překvapily také Richarda Šacha z TJ Bohemians Praha. „Pokud někdo bude mít stejný počet dětí jako my, ale jedno hřiště, tak bude mít stejnou podporu jako u nás, kde máme několik hřišť a krytých hal. Z mého pohledu to není vyvážené,“ doplnil Šach, který v letošním roce dotace na provoz a údržbu sportovního majetku, jako neoprávněný žadatel, nedostal. „Kvůli tomu si musíme půjčovat peníze, abychom nemuseli sportoviště zavírat. Jak je budeme splácet, to teprve uvidíme.“

ČUS je připravena klubům pomoci s administrací žádosti
Česká unie sportu je připravena cestou okresních servisních center sportu při OS ČUS pomoci klubům a jednotám s administrací žádostí na dotace z Programu Můj klub. Termín jejich odevzdání je 29. prosince. „Jsme rádi, že také v příštím roce bude fungovat program, který podporuje sportovní kluby napřímo. Česká unie sportu byla iniciátorem vzniku Programu VIII a motivuje sportovní subjekty k tomu, aby se do něho hlásily. V případě, že si se žádostí neví rady, tak naše okresní servisní pracoviště jsou připraveny s tím pomoci,“ popisuje Marek Hájek. „Česká unie sportu nechtěla nikdy peníze rozdělovat, ale pouze je administrovat, aby urychlila jejich distribuci do klubů.“
Současně již v tomto týdnu odešle Česká unie sportu vlastní příspěvek asi šesti stovkám sportovních klubů a tělovýchovným jednotám, které nedostaly letos možnost žádat o státní podporu na provoz sportovišť. Jde o celkovou částku v podobě sedmi milionů korun.

https://www.cuscz.cz/novinky/nove-vyhlaseny-program-muj-klub.html