Halové mistrovství republiky 2016

V sobotu 20. 2. 2016 se v centrální hale SC Nymburk konalo - po loňské pauze - v pořadí již 6. MČR v halovém in-line rychlobruslení. Organizátoři z oddílu KSBM Praha jej pořádali již tradičně v rámci tzv. Czech indoor inline Open (CIIO) - závodu, jehož to byl již 8. ročník. Svou historii začal tento závod na výstavišti PVA Letňany v Praze, jednu zastávku měl i v hale Slavia Hradec v Hradci Králové, až zakotvil před pěti lety v Nymburku.

Letošní CIIO mělo hned několik prvenství. Poprvé se ho zúčastnili závodníci Itálie - a slavili úspěchy. Letošní ročník měl také rekordní počet účastníků - kolem 160. Poprvé bylo v jedné věkové kategorii nad 20 závodnic - žákyně B (10-11 let). A to ještě některé nahlášené účastníky skolila chřipková epidemie. A také poprvé se změnil program závodů, kdy dopoledne odjely všechny své závody děti do 9 let, aby nemusely čekat až do samého závěru na celkové vyhlašování starších kategorií.

Závody probíhaly v rychlém sledu, závod střídal závod - odjelo se přes 110 závodů v jediném dni. To je také dosud nejvyšší počet a zdá se, že je to téměř hranice toho, co lze v jednom dni stihnout.
CIIO ukázal, že kvalita českých závodníků roste rychle a je vidět, které oddíly se závodní formě bruslení opravdu věnují. Tyto oddíly na letošním MČR nechyběly: mezi nimi šlo o největší in-line kluby v ČR - domácí KSBM Praha, dále RTS Praha, IN-LINE Veselí, TJ Sokol Běchovice a dalších 7 českých klubů s menšími počty závodníků + 4 zahraniční (dva italské a dva slovenské kluby). Zahraniční účastníci významně přispěli k vysoké kvalitě závodů a odvážejí si několik prvenství.

Napínavé byly všechny závody - od začátečníků, kde si své umění srovnávali ti, kteří teprve začínají s bruslením, až po mistrovské kategorie (od věku od 10 let výše).

Na palubovce nymburské haly se až na jednoho závodníka sešla i mužská seniorská špička - většina z nich se zkušenostmi z reprezentace, chyběl jen 20-násobný mistr republiky Matěj Krupka (KSBM Praha), který letošní halovou sezónu kvůli zaměstnání musel vynechat. Prvenství si vůbec poprvé odvezl z Nymburka Ondřej Suchý. Na paty ale zkušeným seniorům šlapal i nováček této kategorie - Michal Prokop (BK Náchod), který si odvezl bronz za Matějem Pravdou z domácího oddílu KSBM Praha. Zvlášť bodovací závod byl plně v režii tohoto nadějného závodníka, jediného účastníka loňského Mistrovství světa na Tchaj-wanu.

V ženách si prvenství v rámci CIIO odvezla slovenská reprezentantka Martina Karabová, avšak Mistryní ČR se stala Eva Praibišová z oddílu RTS Praha.

Letošní ročník CIIO ukázal zvyšující se úroveň mladých závodníků a závodnic. Souboje byly napínavé až do poslední jízdy, v níž se často měnilo i celkové pořadí. Počty i kvalita českých závodníků rostou, což potvrdil i v televizní reportáži host z Itálie - juniorský reprezentant Nicolo Greguoldo. Obětavá koncepční práce českých trenérů, kteří se věnují dětem a mládeži, a spolupráce s italským metodikem bruslení Paolo Marcellonim tak již začíná přinášet ovoce. Začínají dorůstat ti, kteří si tento sport zvolili za svůj hlavní již v dětském věku kolem 6 let. A podle celkového dojmu z letošního Czech Indoor Inline Openu se máme v nedaleké budoucnosti nač těšit.
Informace o závodu najdete na stránkách závodu www.indoorinline.cz. Výsledky jsou přiložené.

Postřehy z CIIO 2016 zaznamenala Ludmila Krupková, reprezentační trenérka.