Letošní MS je minulostí a nastává čas na rekapitulace

Na tichomořský ostrov Tchajwan, nebo také Chinese Tapei, se ve dnech 13.-22.11. 2015 sjelo přes 450 závodníků ze 41 zemí z 5 kontinentů.
Byla to velkolepá podívaná na to, co může in-line rychlobruslení divákům nabídnout - napětí, rychlost, chytrost, rychlé reakce a především fair play.

V Kaoshiungu - v přístavním městě na jihu ostrova bylo pro toto mistrovství postaveno nádherné sportoviště - Kaohsiung rollersport arena. Krytá 200m dráha s povrchem Vesmaco se ukázala jako velmi rychlá - bylo na ní pokořeno 5 světových rekordů. A hned vedle dráhy téměř 400m okruh ve tvaru poloviny osmičky - přehledný, bezpečný, rychlý a tím velmi náročný.

Letos nechyběla na startu ani česká účast - byť jsme tu měli jediného zástupce - juniora Michala Prokopa.
Michal se zúčastnil všech předem plánovaných tratí - na dráze 3 tratě - 1000 m, 10 000 m P/E a 15 000 m E, na silničním okruhu pak závodů 10 000 m P a 20 000 m E a závěrečného maratonu.
Do Kaohsiungu jsme jeli s cílem pokusit se o umístění mezi 15.-20. místem. Michal si vedl dobře, cíl splnil ve dvou závodech: na 10 000 m bodovacích na silnici byl dokonce 14. ze 46-členného vyrovnaného závodního pole a v závodě na 15 000 eliminačních na dráze byl 19.
V ostatních závodech se pohyboval mezi 20. a 25. místem, jen na 1000 m - na trati, kterou zde jel jen jako doplněk k dlouhým distancím, byl 33.

Umístění / závod
dráha:
22. 10 000 m P/E
19. 15 000 m E
33. 1000 m
silnice
14. 10 000 m P
25. 20 000 m E
maraton
23. 42 195 m
Michal splnil tedy cíl, který jsme si společně stanovili. Především však získal velké množství zkušeností ze závodů, které jinde získává jen těžko. Výhodou pro jeho další růst je i to, že právě mužská evropská špička je konkurenceschopná i ve světovém měřítku. Je však potřeba se s těmito závodníky potkávat především na dráhových závodech co nejčastěji.

Není překvapením, že na MS opět dominovali závodníci Kolumbie. Ti si prvenství v pořadí národů odvezli za celkem 45 medailí, z toho 26 zlatých. Jejich převaha je dlouhodobě známa a je zajisté daná nejširší členskou základnou ze všech zemí světa a tím i podporou, které se jí v zemi dostává. Kolumbijci jsou známí především svými rychlostními výkony, ale to už také není úplně pravda. Jejich výkony jsou výborné už i na tratích dlouhých, o čemž svědčí i počet medailí, které na těchto tratích dosáhli.
Největšími konkurenty jim byli závodníci Koreje a na dlouhých tratích - i díky vynikajícímu výkonu u nás dobře známého Alexise Contina, i Francouzi. Italové letos bohužel neměli sebou svou nejlepší závodnici Francescu Lollobrigidu, a tak se museli spokojit s bramborovou medailí za celkový počet medialových umístění. Ale i jejich sbírka 10 medailí je úctyhodná.
Velmi dobrý dojem zanechali domácí závodníci - umístili se sice „až“ na 7. místě, ale pokud by se pořadí počítalo podle celkového počtu medailí (bez ohledu na zisk zlatých medailí), pak by skončili s 20 cennými kovy na 3. místě. I zde platí, že široká základna, dobré podmínky a dostatek zkušených trenérů, kteří mají tuto činnost jako svůj hlavní pracovní poměr, je alfou a omegou dobrých výkonů a rozšíření popularity našeho sportu.

Z evropských účastníků je potřeba vyzdvihnout i dobrý výkon belgické reprezentace, která ač oslabena o svou největší hvězdu - Barta Swingse - získala především zásluhou žen 4 medaile a z toho 2 zlaté. Stejný počet medailí získalo i Německo, zejména díky silnému týmovému ženskému zázemí: stříbro a bronz získala štafeta žen na dráze a na silnici. Z velkých překvapení lze jmenovat např. 2. místo Švýcara Lukase Lidy na nové trati - 100 m sprint na silnici. Jde o velký úspěch tohoto mladého závodníka. Ukázal, že i ze země, která má základnu snad ještě menší než my, může vzejít bruslař s velkým B.

Mistrovství světa je tedy za námi. Do historie se zapíše výbornou organizací, milými a ochotnými organizátory, vysokou úrovní závodníků, novými tratěmi (100 m sprint a závod na jedno kolo - obě trati na silničním okruhu), které jistě povedou k zatraktivnění vzhledem k divákům.