Finále Evropského poháru 2015 v Oostende

Vítězové EC na všech tratích – mezi nimi je Andrea Lokvencová

Do belgického Oostende jsme vyrazili tentokrát již ve čtvrtek ráno na finále Evropského poháru – Flanders Grand Prix (FGP). Hlavní želízko v ohni jsme měli v kadetce Andree Lokvencové, která přijela v pozici vedoucí závodnice na dlouhých tratích. Rovněž kadeti Radek Fajkus (Cadomotus Czech junior team / KSB Benátky n.J.), Honza Přibík a Lukáš Brabenec přijeli obhajovat nebo i vylepšit svá umístění z 1. a 2. desítky. Výpravy se dále účastnili žáci A Tomáš Bohumský, Prokop Stodola, Jakub Holubec, Mikuláš Brzoň, žáci B Lukáš Přibík a Pavel Procházka a žákyně C Eliška Procházková. Přestože to z Veselí na Moravě je o dalších 300 km dál, přijeli poprvé do Oestende i žákyně A Lucie a Petra Korvasovy z oddílu Inline Veselí. Za KSB Benátky n. J. zde ještě startovala žákyně A Markéta Fajkusová.
Na závody se sjela opravdu slušná konkurence. Početné pole tu měli Francouzi včetně francouzské reprezentace, kompletní špička z Belgie a Holandska včetně reprezentačního týmu, rovněž Němci zde měli svůj reprezentační tým. Z absolutní evropské špičky tu chyběli pouze Italové v širším složení. Naopak nechyběly výpravy z Indie a USA . Celkem bylo registrováno 584 závodníků z 20 zemí.

Sprinty v podání kadetů
Celkově nejlepšího umístění celého Evropského poháru dosáhla Andrea Lokvencová, která skončila na výborném celkovém 3. místě EC a navázala na úspěšný loňský rok, kdy jsme měli také umístění na stupních vítězů. Velmi dobře si vedl rovněž Honza Přibík, který se posunul až na celkové velmi pěkné 6. místo. Dobře zajel i Radek Fajkus, který celkově skončil na 11. místě. Vzhledem k tomu, že oba budou v této kategorii závodit i příští rok, mají reálnou šanci své umístění ještě vylepšit. Lukáš Brabenec již další body nezískal (bez řádného tréninku to na evropské úrovni prostě nejde), přesto celkové 14. místo je určitě více než na začátku sezóny očekával.

Kadeti a dlouhé tratě
Odpoledne vrcholil Evropský pohár na dlouhých tratích. Všichni očekávali, jak si Andrea povede v souboji s prakticky s jedinou závodnicí, Agelinou Otto z německého národního týmu, která ji mohla reálně ohrozit v celkovém umístění. Předchozí večer jsme propočítávali několik variant, které by Andree ještě stačily na vítězství. V rozjížďce před posledním bodovacím závodem na 3000m Andrea bez větších problému Angelinu porazila. Na start závěrečného finále však rozhodčí Angelinu nepustili s odůvodněním, že byla diskvalifikována v předchozím závodě na 3000m, který však nebyl oficiálním závodem Evropského poháru. Andree tak stačilo závod kontrolovat, což se jí bez problémů podařilo a další skvělý výsledek v podobě 1. místa v celkovém hodnocení EC na dlouhých tratích byl dokonán. GRATULUJEME!

Do finálového boje o co nejlepší umístění se v dlouhých tratích zapojili i kluci kadeti. Nejlépe skončil v posledním závodě (3000 m bodovací) Radek Fajkus na 8. místě. V celkovém hodnocení EC na dlouhých tratích tak skončil nejlépe z kadetů, rovněž na 8. místě. Lukáš Brabenec v posledním závodě ještě zabojoval a 21. místem si alespoň spravil náladu, přestože další body do celkového hodnocení prakticky nepřidal. Celkové 13. místo v EC na dlouhých tratích je pro něj i zde nad očekávání z počátku sezóny. Smůlu si vybral Honza Přibík, který měl pád v rozjížďce a nemohl nastoupit ani do finále B, což ho připravilo o několik bodů do celkového hodnocení EC. I tak celkové umístění na 14. místě je příslibem do dalšího roku.

Celý článek s výsledky z dalších kategorií najdete na
http://ksbm.cz/fgp-finale-evropskeho-poharu-2015-v-oostende/